Hvaler og Råde mister lensmannskontorene – uvisst hvor østfoldingene nå må skaffe seg pass

Hvaler lensmannskontor legges ned. På dette bildet fra utsiden av lensmannskontoret i 2013 ses Ole Skipstad, Karina Jensen og Tobias Iversen. (Arkivfoto: Geir A. Carlsson)

Hvaler lensmannskontor legges ned. På dette bildet fra utsiden av lensmannskontoret i 2013 ses Ole Skipstad, Karina Jensen og Tobias Iversen. (Arkivfoto: Geir A. Carlsson)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vansjø lensmannskontor i Råde har de siste årene fungert som Østfolds passkontor. Fredag ble det kjent at kontoret legges ned.

DEL

Kommunikasjonsrådgiver i Øst politidistrikt, Pål Martinsen, kan foreløpig ikke svare på hvor fylkets befolkning i fremtiden skal henvende seg for å få utstedt pass.

LEGGES NED I VANSJØ: Det er uvisst hvor østfoldingene må dra i fremtiden for å skaffe seg pass.

LEGGES NED I VANSJØ: Det er uvisst hvor østfoldingene må dra i fremtiden for å skaffe seg pass.

– Godt spørsmål. Det er ikke avklart. Det skal partene bruke fredagen på å se nærmere på. En ting er ny struktur, men det skal også forhandles om en del funksjoner og praktiske løsninger, forteller Martinsen til Fredriksstad Blad fredag ettermiddag.

126 kontorer forsvinner

I alt 126 av politiets tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder, ifølge den endelige kuttlista i nærpolitireformen.

Disse lensmannskontorene legges ned i Østfold:

Vansjø lensmannskontor

Hvaler lensmannskontor

Rakkestad lensmannskontor

Aremark lensmannskontor

Marker og Rømskog lensmannskontor

Vansjø havner etter omgjøringen under Moss, Hvaler under Fredrikstad, Rakkestad under Sarpsborg og i indre blir Rømskog flyttet til Aurskog/Høland og Marker går til Halden.

Mange berøres

Det er åtte ukers klagefrist på forslaget og saksbehandlingen, og Politidirektoratet vurderer om mulige klager skal gå videre til Justisdepartementet.

– Det er umulig å se hvor mange tjenestemenn som blir berørte, men det er anslått at det vil ta tid, ut over de første, som trolig kommer på vårparten, sier Martinsen.

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir sju nye tjenestesteder opprettet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

Tegnet kart

De få påplussingene er den eneste endringen som er gjort. Det blir altså ingen nedlegginger utover det som allerede er foreslått av politimestrene selv.

Politimestrene ble bedt om å selv tegne kart over hvordan de nye politidistriktene skulle se ut. I det første forslaget var så mange tjenestesteder fjernet at antallet havnet under minimumsgrensen som Stortinget hadde satt.

Politimestrene kom tilbake med revidert utkast, hvor det ble foreslått å legge ned 130 lensmannskontor. Forslaget gikk videre til Politidirektoratet, som altså har besluttet å redde fire kontorer fra nedleggelse.

Debatt om reisetid

I vurderingene av hvilke lensmannskontor som skal bestå og hvilke som skal bort, har man sett på blant annet kjøreavstand og utrykningstid, infrastruktur og spesielle forhold i politidistriktet.

Debatten om politireformen har i stor grad handlet om avstander. Humlegård bekrefter at reisevei selvsagt har vært en viktig faktor når de har lagt puslespillet. Men det overordnede målet er å få til en bedre polititjeneste, noe han er overbevist om at innbyggerne vil få. (©NTB)

Artikkeltags