Gå til sidens hovedinnhold

165 flyktninger på Ørmen – kan ta 240

Artikkelen er over 5 år gammel

Ved tidligere Østfoldklinikken på Ørmen er det innkvartert 165 flyktninger. Stedet kan ta inntil 240.

Den nye eieren av Østfoldklinikken, John Kristianslund, sier han ikke hadde veldig konkrete planer da han kjøpte stedet.  Men han kunne tenke seg å  fortsette  i tråd med tidligere virksomhet. Og tidligere virksomhet på Ørmen har vært rusbehandling. 

Nå har han snudd seg rundt på kort varsel for å ta imot flyktninger i stedet. Men Kristianslund har ikke fått noen klarhet i hva UDI tenker når kontrakten løper ut tidlig i november.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Jeg har prøvd å få klarhet. UDI opererer med korte avtaler for å ha fleksibiliitet, sier han.  

Øker kapasiteten i Vestfold

Selv tror Kristianslund at det roer seg litt for hans del.

– 240 flyktninger er et slags tak for hva vi kan ta imot. Men jeg tror ikke vi kommer opp i et slik antall.  UDI har etter hvert fått tak i mer innkvarteringskapasitet, blant annet Brunstad konferansesenter i Vestfold hvor det er plass til 1.000 beboere, sier Kristianslund.

Han forteller om en  krevende periode.

– Men det har gått bra. Jeg har opplevd mennesker i nød på nært hold, de er  takknemlige for å få et pusterom, sier  Kristianslund. Mange unge menn flykter for å unngå å bli sendt ut i krigen. De fleste  Kristianslund har innkvartert, kommer fra Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea.

– Vi har opplevd nervøsitet og frustrasjon når de har kommet. Etter  to til tre dager merker vi smilet og at de faller mer til ro, forteller han.

Kristianslund forteller også om stor pågang fra folk som har vært interessert i jobb, både med innvandrerbakgrunn og med mer tradisjonell «Fredrikstad-bakgrunn».

Jeg har opplevd mennesker i nød på nært hold, de er takknemlige for å få et pusterom.

John Kristianslund

Helseforetak er interessert

Han kjøpt Østfoldklinikken etter at stedet hadde ligget ute for salg veldig lenge.

– Hva hadde du egentlig tenkt å gjøre med stedet, før du ble kontaktet av UDI?

– Jeg hadde tenkt meg en virksomhet litt i tråd med det som har vært på stedet tidligere. Et helseforetak er interessert i deler av bygningsmassen. Det er mange potensielle leietagere.

– Men flyktninger hadde du altså ikke tenkt på?

– Nei. Jeg hadde først og fremst tenkt å sette i stand stedet. Det er et etterslep på vedlikeholdet. Alt er solid bygd og bra – selv om det offentlige har spart på vedlikeholdet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.