Politikere reagerte kraftig på økonomirapport uten tall

Forsto ikke: Anita vik (Frp), Terese Troy Prebensen (Ap) og Jorulf Laabak (H) var kritiske til økonomirapporten som ble lagt frem i oppvekstutvalget onsdag.

Forsto ikke: Anita vik (Frp), Terese Troy Prebensen (Ap) og Jorulf Laabak (H) var kritiske til økonomirapporten som ble lagt frem i oppvekstutvalget onsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg trodde det var noe feil med saken, sa Anita Vik da oppvekstutvalget fikk økonomirapport uten tall.

DEL

Frp-politikeren rakte opp hånden nærmest før saken om økonomisk status for seksjon for utdanning og oppvekst per desember 2017 ble tatt opp til behandling.

For da hun leste sakspapirene før onsdagens møte, ble hun kraftig i stuss:

Ikke ett eneste tall

– Jeg trodde det var noe feil. Jeg hadde jo forventet noe mer, men her var det to sider som ikke sier noen ting, påpekte Anita Vik.

Oppvekstutvalget har vedtatt at administrasjonen skal fremlegge oppdatert økonomirapport i hvert møte. Årsaken er at politikerne vil følge den økonomiske situasjonen tett i seksjonen som hvert eneste år sliter med underskudd i millionklassen.

På sakskartet til utvalgets første møte i 2018 sto imidlertid en meget tynn rapport. Det bemerkes at seksjonen ligger an til nok et merforbruk for fjoråret, hovedsakelig i barnehageetaten, men lite annet. Det finnes ingen tall.

Anita Vik fikk støtte fra Aps Terese Troy Prebensen som også reagerte på dokumentet.

– Som økonom må jeg si at det er interessant med en økonomirapport uten et eneste tall. Jeg vil også absolutt gjerne ha noen tall, fastslo hun.

Ville ikke stemme for

Seksjonens stabssjef Marianne Bekker, som representerer rådmannen i utvalget fordi kommunalsjef Arne Rekdal Olsen er sykmeldt, forklarte det hele med kommunens datasystem for rapportering.

– Økonomiavdelingen er i innspurten for regnskapsavslutningen for 2017. Da klarer man ikke å få ut økonomirapport i tillegg. Det er bare å beklage at dere får dette uten tall, sa hun.

Troy Prebensen mente at hele årshjulet for økonomisk rapportering i kommunen bør vurderes på nytt for å unngå tilsvarende situasjon senere.

– Når vi er i februar 2018, måtte man i hvert fall kunne ha en prognose for hvordan 2017 er gått. Det må man kunne forvente av en så stor bedrift som Fredrikstad kommune faktisk er, sa hun.

Opposisjonen med Høyre, Frp og KrF var klar på at de ikke ville stemme for orienteringen som ble gitt på grunn av de manglende tallene.

– Jeg kan ikke gjøre et vedtak på noe som ikke sier meg noen ting. Jeg stemmer mot, erklærte Vik.

Neste mulighet for oppvekstpolitikerne til å få en oversikt over økonomien er om seks uker; i utvalgsmøtet den 21. mars.

Artikkeltags