Gå til sidens hovedinnhold

Bare «småpenger» til Opera Østfold: – Kan bli dramatisk

Artikkelen er over 4 år gammel

Opera Østfold søkte om fire millioner ekstra i statsbudsjettet. De fikk 65.000 kroner.

– Det virker ikke som regjeringen denne gang har prioritert distriktsoperaene i særlig grad. Ut fra det jeg har fått med meg av statsbudsjettet er det bare små økninger over hele linja, sier operasjef Pål Scott Hagen.

Gir ikke opp

– Men vi gir ikke opp. Vi vil påvirke så mye vi kan fram mot den endelige budsjettbehandlingen i Stortinget, sier han.

For Opera Østfold er det ikke minst viktig å bli behandlet på lik linje med de øvrige distriktsoperaene, som har 70 prosent finansiering fra Staten og 30 prosent fordelt på fylkeskommune og kommune.

– Dette synet presenterte vi i et møte med politisk ledelse i departementet senest i september, sier Hagen.

 

Gode støttespillere

På dette møtet var også ordfører Thor Edquist med, og Halden kommune har politisk jobbet for å få til en 70-30 ordning for operasen. Det samme har Østfold fylkeskommune gjort.

– Så vi har gode støttespillere, og det gjør at vi ikke gir opp, men jobber optimistisk videre, sier Pål Scott Hagen.

I årets statsbudsjett fikk Opera Østfold 3,755 millioner kroner. Det er foreslått økt til 3,820 millioner.

Kan bli dramatisk

Leder i Næring og kulturkomiteen i fylkeskommunen, Andreas M. Lervik (Ap), har registrert at Opera Østfold ikke får pengene de har bedt om.

– Vi ba om en økning på fire millioner. 1,9 av disse for å sikre «Tryllefløyten», 1,46 av dem for å sikre opera-aktiviteter for barn og unge, samt 640.000 kroner for ellers aktivitet i fylket, sier Lervik.

Med småpengene som nå er satt av til Opera Østfold, er fremtiden usikker.

– Vi kan ikke drifte på samme måte lenger uten mer midler. Da må vi gjøre grep, som for eksempel å ha færre forestillinger eller slå sammen ting. Vi har finansiering for neste år, men etter det må staten på banen med mer penger, sier han.

– Vi har vært i departementet, men vi har åpenbart ikke nådd frem. Dette kan bli dramatisk for Opera Østfold, mener Lervik.

Kommentarer til denne saken