Svakeste krone mot dollar på 15 måneder

DYRERE: Turen til USA koster stadig mer for nordmenn. Foto: Infront

DYRERE: Turen til USA koster stadig mer for nordmenn. Foto: Infront

Av

Oljeprisen trekker kronen ned.

DEL

Kronen svekker seg ytterligere mot dollar. En dollar koster nå 8,512 kroner, noe som er mest siden sommeren 2017.

Den norske kronen svekker seg også mot euroen og den svenske kronen. 

Slik Nettavisen skrev mandag, har kronen svekket seg markant mot dollaren i etterkant av mellomvalget i USA, der Trumps Republikanere gjorde det bedre enn mange ventet.

Les også: Trump-opptur gjør New York-ferien dyrere

Oljepris

Trump har selv omtalt resultat som en stor seier.

- Det var relativt for oppslutning om Trump. Samtidig er nok markedet bare glad for at katta er ute av sekken og usikkerheten rundt mellomvalget er avklart. Når det er sagt, tror jeg en delt kongress på sikt kan være negativt for dollaren, uttalte Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Nedgang fortsatt mandag ettermiddag som følge av at oljeprisen falt over to dollar til 69,39 dollar fatet tirsdag morgen.

Italiensk usikkerhet

Allerede mandag synes Bernhardsen at effekten er overraskende stor.

- Det har gått mye i dollar nå. Styrkingen er betydelig, sier han, som tror at noe av forklaringen også kan være at Euro-dollar-nylig kom gjennom et viktig støttenivå på 1,13 dollar for en euro. Det kan føre til mange investorer selger euro og kjøper dollar, noe som gjør at den amerikanske valutaene styrker seg enda mer.

- Det er også endel usikkerhet rundt Italia, hvor den populistiske regjeringen har en ganske skummel retorikk, sier Bernhardsen.

Les også: EU spår kraftig økning i Italias budsjettunderskudd

Også mot andre valutaer svekker kronen seg markant. Euroen koster nå 9,57 kroner, mest siden september og 100 svenske kroner koster nå 93,22 norske kroner, mest siden i vår.  

Artikkeltags