– Mange lurer på hvorfor eieren flytter, hvor lenge eieren har bodd der, og om det er blitt gjort spesielle oppgraderinger i boligen de siste årene, sier salgssjef og partner Anders Andersen i Aktiv St. Hanshaugen.

Verdt å sjekke

Han har åpnet dørene til nok en visning og venter på at potensielle boligkjøpere skal stikke innom – gjerne med kritiske blikk og mange spørsmål.

– Det er viktig å være nøye. En bolig er ofte det dyreste man kjøper i løpet av et liv. Jeg anbefaler for eksempel å sjekke regnskap og eventuelle planer som kan gi økte felleskostnader. Det er også lurt å sjekke ting som er dyrt å oppgradere, for eksempel baderommet: Når det er fra, om det finnes papirer på det som er gjort, om det er membran og fall i sluket, om det er målt fuktutslag, sier Andersen.

Han synes folk stort sett er flinke til å stille spørsmål og forberede seg før visninger.

– Vit hva du kjøper

Det er to hovedgrunner til å bruke tida godt før og under visningen, mener seniorrådgiver Johan H. Gåsbak i SINTEF Byggforsk.

– Man skal vite hva man kjøper før man kjøper det, så unngår man diskusjoner i etterkant. I tillegg skal man sitte igjen med nok penger til de oppgraderingene som trengs, sier han.

Men å gå på boligvisning er en kunst det krever øvelse å mestre.

– Ha en plan, og gå på flere visninger. Etter visningen oppsummerer du hva du fikk med deg. Da ser du også hva du glemte å få med deg, og har lært noe til neste visning, sier han.

Var det egentlig mye støy fra veien? Og fant du ut når det elektriske anlegget ble skiftet?

– Bruk tid! Det er irriterende å ende med noe som ikke svarer til forventningene, og det er dyrt å bytte bolig. Ikke bli fortvilet hvis du bruker et år på å finne stedet der du vil bo, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Drømmeboligen

Hvis du tror du har funnet drømmeboligen, er det lett å bli dratt med i heftige budrunder som overgår det du egentlig har råd til, advarer Bartholdsen.

– Ikke tenk at du har funnet drømmeboligen. Tenk heller at «det finnes mange andre boliger som er like bra for meg». For det er nesten alltid tilfellet, sier han.

Før du går på visning, kan det være nyttig å strukturere ønskene du har til boligen, mener Gåsbak i SINTEF. Lag gjerne en liste med krav på tre nivåer: Absolutte krav, krav du kan diskutere («prutningsspørsmål»), og tekniske krav.

Område, boligens alder og størrelse er typiske absolutte kriterier mange har når de skal kjøpe bolig. Disse slår inn allerede når vi bestemmer hvilke visninger vi skal gå på.

Helt avgjørende

– Vær bevisst på hva som er faste krav, og hvor du har noe å gå på. Det kan være utmerket å bo i andre områder enn det du har sett for deg, sier Gåsbak.

Trapper, naboer, innsyn, uteplass, sol og parkering er ting som ofte hører hjemme i bolken med såkalte prutningsspørsmål, kriteriene som mange er villige til å sjonglere litt med.

Det byggtekniske nivået er helt avgjørende for hvor mye du må regne med å bruke på oppgradering av boligen. Vannrør, elektrisk anlegg, baderom, tak, vinduer, isolering, drenering, grunnmur, ventilasjon og fasade er ting som kan koste deg dyrt.

Lekkert = nymalt?

Når det blir tvister i etterkant av bolighandler, er de ofte knyttet til fuktskader eller det elektriske anlegget.

– Når en bolig som annonseres som «lekker», kan det hende den i realiteten er nymalt. Og bak malingen kan det være gamle rør og ledninger. Det er viktig å skille mellom utseende og kvalitet, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

De to viktigste papirene du som kjøper må sette deg inn i, er takstmannens rapport og selgerens egenerklæring. Men dokumentene kan være ufullstendige eller inneholde feil.

Tar du kontakt med en fagmann, vil han eller hun kunne si en del om boligen ut fra byggeåret, råder Gåsbak. Kort tid mellom visning og budrunde er blant faktorene som gjør det vanskelig å følge rådet om å ta i bruk fagpersoner.

– Det er uansett veldig viktig å studere papirene før du byr. Du kan ikke stole på at andre budgivere har lest dem for deg. Står det ett ord om risiko eller feil, sitter du med opplysningen og har i praksis tatt risikoen med åpne øyne, sier Bartholdsen.

Sjekkliste

Energiforbruk

Trenger boligen etterisolering eller utskiftning av vinduer?

Elektrisk anlegg

Eier bør legge fram dokumentasjon på at det er kontrollert.

Bad

Sjekk nye bad minst like nøye som eldre. Er badet bygd i henhold til våtromsnormen?

Røranlegg

Sjekk alder og tilstand. Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes?

Drenering og fuktsikring

Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren?

Yttervegger og tak

Hvor gammel er kledningen, overflatebehandlingen og taktekkingen?

Balkong/terrasse

Vann må kunne renne av, og beslag og nedløp må være solide.

Loftet

Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?

Ventilasjon

Har boligen god ventilasjon? Og er det blitt gjort radonmåling? Har det eventuelt blitt gjort utbedringer?

Risikoopplysninger

Sjekk risikoopplysninger grundig, eller ta skriftlig forbehold om at selger dekker utbedring av eventuelle skader.

Kilde: SINTEF Byggforsk

Betinget bud

Er det noe som er uklart i papirene? Noe med boligen som bekymrer deg? Det finnes råd, forteller Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Send en mail til megler og spør. Når du gjør det skriftlig, sikrer du deg dokumentasjon, sier han.

Hvis du fremdeles har bekymringer når budrunden er i gang, kan du bruke muligheten til å gi bud med forbehold. Hvis du for eksempel synes grunnmuren ser skummel ut, kan du skrive at budet er betinget av at en fagmann ikke finner behov for store utbedringer ved grunnmuren.

– Hvis selgeren vet at grunnmuren er i orden, vil han sannsynligvis godkjenne budet. Hvis også selger har mistanke om at grunnmuren er i dårlig stand, vil kanskje budet avvises. Men da slapp du å kjøpe noe som var dårlig, sier Bartholdsen.

Fellesgjeld

Når du kjøper bolig, får du ofte en fellesgjeld på kjøpet. Er det bra eller dårlig?

– Det er ikke slik at du skal unngå fellesgjeld for enhver pris. Fellesgjelden kan ha finansiert fornuftige ting. Og er gjelden veldig liten, kan det bety at man har skjøvet vedlikehold foran seg, sier Thomas Bartholdsen.

Det er viktig å sjekke hva fellesgjelden er brukt til, og hvilke store vedlikeholdsoppgaver som venter i tida som kommer.