Gå til sidens hovedinnhold

Jubel i båtbransjen

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvis du skal kjøpe en 100 hestekrefters båtmotor kan du spare cirka 20.000 kr med Siv Jensens kutt.

Daglig leder Lars Bustgaard ved Herføl Marina regner med økt salg av båtmotorer etter at finansminister Siv Jensen (Frp) fjerner avgiften fra 1. juli. I dag må kundene betale 161,50 kr per hestekraft. Med moms kommer besparelsen opp i rundt 20.000 kroner for en motor på 100 hestekrefter.

– Det er en flott dag for oss i båtbransjen. Flere vil nok bytte ut den gamle motoren når prisene går ned. Det er positivt for miljøet. De nye firetaktsmotorene er langt mer miljøvennlige enn de gamle totakterne, sier Bustgaard.

– Firetakterne går renere, uten oljeblanding. De bruker langt mindre bensin, sier han.

Lars Bustgaard forteller at Herføl Marina selger flest motorer på 100–115 hestekrefter.

– En motor på 115 hestekrefter koster rundt 140.000 kroner, og avgiften utgjør rundt 20 prosent av prisen. Så avgiftskuttet gir et stort utslag, sier Bustgaard. Bedriften selger 150–200 båtmotorer i året, avhengig av sommerværet.

– Har det også vært mye papirarbeid med denne avgiften?

– I grunnen ikke. Vi betaler inn summen og legger den inn i salgsprisen til kunden, sier Bustgaard som er glad for å slippe avgiften som gjelder alle typer båtmotorer på over ni hestekrefter.

Siv Jensen kom med gladnyheten under fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i går.

I begrunnelsen heter det at motoravgiften gir relativt lave inntekter for staten. Arbeidet med å få inn summen er ressurskrevende for avgiftsmyndighetene, blant annet på grunn av ulovlig innførsel og feilklassifisering av motorer. Regjeringen regner med å få et avgiftstap på rundt 100 millioner kroner i året.

Jensen har også en melding til motorforhandlere som har store lagre. Når avgiften forsvinner kan de få et større verdifall på disse motorene. Regjeringen foreslår derfor å refundere avgiften på motorene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.