På tredjeplass seiler Fredrikstad opp som populær hytteplass, viser statistikken til Eiendom Norge.

Når det kommer til fritidsboliger går sesongen fra juli til juni, i stedet for å følge kalenderåret. Fra juli 2013 til juni 2014 ble det solgt 62 fritidsboliger på Hvaler og 62 fritidsboliger i Hurum. I Fredrikstad ble det solgt 56 fritidsboliger.

Prisene er høyere på Hvaler enn i Fredrikstad. Snittprisen for en hytte på Hvaler stoppet på 2.975.000 kroner, mens snittprisen i Fredrikstad ligger på 2.565.000 kroner. Høyeste snittpris finner man på Tjøme, med 4.479.000 kroner.

Godt marked

Det er ikke høysesong for å omsette hytter ved sjøen nå, men avdelingsleder og eiendomsmegler Geir Winther hos EiendomsMegler 1 forteller at de for ett år siden solgte hytte ved sjøen, på lille julaften.

– Det var klondykestemning før finanskrisen. Da var det nok mange som hadde kommet lett til penger som handlet. Så fikk prisene en korreksjon og markedet for fritidsboliger har normalisert seg. Nå er det godt mulig å få hytte med kort vei til sjøen og sjøutsikt, sier Winther.
Mens det går cirka én måned når en primærbolig skal omsettes, så tar det i snitt 63 dager å omsette en fritidsbolig i Fredrikstad og 55 dager på Hvaler.

For ett år siden var situasjonen en annen: Iskaldt hyttemarked på Hvaler

I 2012 ble det solgt mange dyre hytter: Har solgt fire hytter for 70 millioner

Hytter i arv

– Det handler ofte mer om følelser når man skal kjøpe hytte. De kan ofte gå i arv og mange er villige til å lete lenge for å finne den rette plassen. De fleste har heller ikke noe de er avhengige av å selge, slik det normalt er med primærbolig, da må man tross alt ha tak over hodet, sier Winther.

Mange av boligene som kommer på markedet er også et resultat av arveoppgjør.

– Hvis det er flere som arver en hytte, så er det ofte at én person ikke har råd til å betale ut de andre som har arvet, forklarer megleren.
Leder Amund Tvete Hermansen i Østfold Eiendomsmeglerforening forteller at mange kjøper hytte som er ment for at flere generasjoner skal få glede av dem samtidig.

– Ofte er det den eldre generasjonen som kjøper hytte for å ha glede av den selv, men også for at barn og barnebarn skal få bruke den. Da vil man gjerne ha det komfortabelt og kvaliteter som innlagt vann betyr mye, i tillegg som luksus som sjøutsikt, sier Hermannsen.

Han opplyser at det selges mange hytter på Hvaler og i Fredrikstad til østfoldinger. Resten av kjøperne bor stort sett innen to timers kjøreavstand.

Du trenger ikke betaler flere millioner for en hytte: Fredrikstads desidert billigste hytte som det var rift om: Budkamp om Fredrikstads billigste

Trekker du innover fra kysetn, kan du slippe unna enda rimeligere: Hyttedrøm til under 500.000 kroner