– Jeg har i mine noen-og-tjue år som megler aldri opplevd at det har vært så mange villaer her ute til salgs på én gang, sier Per-Olav Borgås i Privatmegleren. Akkurat nå selger han en klassisk, stor villa fra 1918  i Ove Ramms gate med en prisantydning på 8,9 millioner kroner – og han kan reklamere med over 220 kvadratmeter primærrom og utsikt over Isegran og Gamlebyen.

Fem praktvillaer

Det er han ikke alene om.

– Det er et helt fantastisk hus med fantastisk beliggenhet. Det grenser til Tollbodplassen, og man ser over til både Isegran og Gamlebyen,  sier eiendomsmegler Terje Hvidsten om den staselige villaen han har ute for salg i Cicignongate 12 akkurat nå:

bolig cicignongate

«MYE SJEL»: Denne villaen fra 1921 i Cicignongate har 366 kvadratmeter med boltreflate og mye sjel, ifølge eier Anthony Engh. Foto: Fra prospekt

Den tidligere administrasjonen til tømmerdireksjonen. Huset fra 1921 har 366 kvadratmeter primærrom – og mye sjel, ifølge eieren de siste 15 årene.

På finn.no ligger det ute hele fem Cicignon-villaer i prisklassen over fem millioner kroner. Fire av dem er priset til over åtte millioner kroner.

– Vi er egentlig litt forundret over at det er så mange flotte hus til salgs på én gang. Vi aner ikke årsaken, for dette har vi aldri opplevd før, sier Borgås.

bolig

UTSIKT: Flere av villaene har utsikt over elven og Gamlebyen. Her fra Ove Ramms gate overfor Tollbodplassen. Foto: Fra prospekt

Heller ikke Hvidsten har noen teori om hvorfor det er så mange praktvillaer i samme område til salgs på én gang.

Tror det er tilfeldig

– Cicignon er kanskje den mest populære delen av hele Fredrikstad. Det at disse selges på denne tiden, tror jeg er helt tilfeldig. Dette huset, for eksempel, har ikke vært til salgs på 15 år. Dette er ikke hus som selges annenhvert år, sier Hvidsten.

LES OGSÅ: Rift om de få boligene som er til salgs

Eiendomsmegler Tommy Kleven i Foss & co, som selger en murvilla fra 1927 i Bingsgate med 226 kvadratmeter primærrom til en prisantydning på 8,25 millioner kroner, tror også det er tilfeldigheter.

bolig bingsgate cicignon

BINGS GATE: Denne murvillaen fra 1927, rett ved Cicignonparken, ligger i Bings gate. Foto: Fra prospekt

–Jeg tror det er et utslag av tilfeldigheter; folk ser at de sitter på store verdier. Det er jo ikke så ofte det er ting til salgs der. I frontlinjen, for eksempel, tror jeg det blir lenge til det kommer noe nytt, sier Kleven. 

Generasjonsskifte?

Også Gunnar Stavlund, daglig leder i Stavlund som selger en bolig i Glacis gate med en prisantydning på 8, 75 millioner kroner, tror at det er tilfeldigheter ute og går. Han tror iallfall ikke at redsel for hva som måtte skje med sykehuset fremover er årsaken til den lille boomen. 

bolig ove ramms

UTSIKT: Både i Cicignongate og Ove Ramms gate selges det nå villaer med utsikt til Gamlebyen og Isegran – hvis du har penger nok. Her fra boligen i Ove Ramms gate. Foto: Fra prospekt

– Jeg tror nok dette er ganske tilfeldig. Siden jeg kjenner beveggrunnene til en del av dem som selger, tror jeg det i stor grad handler om å «downsize» litt etter fylte 50 og det er en tilfeldighet at flere kommer til den beslutningen på én gang, sier han. Villaen han selger, har historie tilbake fra 1867 og har 391 kvadratmeter primærrom. 

LES OGSÅ: Du må se ordentlig etter!

– Blir ikke akkurat yngre

Anthony Engh (66), eier av villaen i Cicignongate de siste 15 årene, er én av dem som peker på alderen som en av årsakene til at han selger.

– Vi er to voksne og en katt nå, jeg blir ikke akkurat yngre og vi er mye ute og reiser. Selv om hagen vår er et paradis på sommeren, er vi kommet dit at det er bedre å nyte livet enn å stå med rompa i hagen hele tiden, sier Engh. 

bolig glacis

GLACIS GATE: Villaen i Glacis gate er en klassisk sveitservilla fra 1867 med mye plass. Foto: Fra prospekt 

Mens Hvidsten er i tvil hvorvidt det er heldig at så mange villaer i samme prisklasse og samme kvartal ligger ute samtidig, mener han at det må være positivt.

– Øker oppmerksomheten rundt bydelen

– Meglerne synes kanskje det er litt skummelt, men det er så stor variasjon på de boligene at det egentlig bare er positivt. Jeg er mer forundret over at det er så vanvittig forskjell på kvadratmeterprisen mellom en kald, ny leilighet på brygga kontra et vakkert hus med sjel, utsikt og adskilte hager. At ikke folk heller går sammen om å kjøpe en praktbolig og heller dele den opp, hinter eier Anthony Engh overfor potensielle kjøpere. 

bolig cicignongata

FRA CICIGNONGATE: En liten del av den store villaen i Cicignongate. Foto: Fra prospekt.

Det samme mener Borgås og Stavlund.

– Jeg opplever ikke det som noe spesielt negativt. Ved at det er flere ulike boliger, hvert hus taler for seg, kan det tvert imot øke oppmerksomheten rundt bydelen, sier Stavlund.

LES OGSÅ: Hold deg langt unna dette

– Jeg tror ikke det er negativt. Handel avler handel, og jeg ser positivt på at kjøperne har flere muligheter i samme område, mener Borgås. 

bolig bings gate

TJUKKE MURVEGGER: Huset i Bingsgate har ifølge megleren doble teglstensvegger. – Det hadde ikke akkurat vært forsvarlig med slike byggekostnader i dag, sier megler Tommy Kleven. Foto: Fra prospekt.

Ligger rett ved hverandre

Alle disse boligene ligger et lite stenkast unna hverandre. 

bolig glacis

ÉN AV FLERE STUER: Bilde fra én av flere stuer i villaen i Glacis gate. Foto: Prospekt

– Det er litt morsomt for oss meglere, også. Det er ikke hver dag vi får selge slikt. Cicignon er jo en kulturskatt i Fredrikstad, sier eiendomsmegler Tommy Kleven. 

Litt lenger borte, i Phønix gate, er det også lagt ut en praktvilla i en noe rimeligere prisklasse. Ved siden av biblioteket ligger villaen fra 1895. Den har 315 kvadratmeter primærrom og er priset til fem millioner kroner. 

bolig cicignon

VED BIBLIOTEKET: Har du fem millioner og har lyst til å ha biblioteket som nabo, ligger muligheten i Phønix gate. Foto: Marianne Holøien