Gå til sidens hovedinnhold

Vokter ekstremistene

Artikkelen er over 7 år gammel

Fredriksstad Blad kjenner til at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til enhver tid har i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn – bare i Fredrikstad.

Torsdag ble det kjent at en 22-åring med bosted i Fredrikstad ble pågrepet av PST sist fredag ved ankomst Gardermoen.

Han hadde da oppholdt seg i borgerkrigsrammede Syria, og måtte behandles på sykehus i Oslo fordi han kom hjem med en alvorlig skuddskade i benet.

Siktet for terrordrap

PST har nå siktet ham etter Straffelovens paragraf 147d - som blant annet dreier seg om deltagelse i eller støtte til en terroristorganisasjon.
Konkret mener PST at 22-årringen fra Fredrikstad siden september ifjor har deltatt i militære aksjoner sammen med de ytterliggående islamistiske organisasjonene al-Nusra og ISIL- som begge står på FNs liste over terrororganisasjoner.

Han er dermed siktet for drap og grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker, og andre personer eller grupper som betegnes som vantro.

Norske myndigheter har ikke tidligere siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger som har funnet sted i Syria.
Informasjonssjef Martin Bernsen hos PST sier at Politiets Sikkerhetstjeneste ikke kan kommentere saken om 22-åringen i særlig grad.

LES MER: Journalist og forfatter Lars Akerhaug sier det radikale miljøet på Østlandet har vokst merkbart – inkludert en håndfull personer i Fredrikstad.

Begjæres ikke fengslet

– Det jeg kan si, er at siktelsen blir opprettholdt, men at det ikke vil bli aktuelt å begjære ham varetektsfengslet, sier informasjonssjefen.
Bernsen kan ikke kommentere tallet på overvåkede som Fredriksstad Blad kjenner til:

– Men det jeg generelt kan si, er at PST gjennom det siste halvannet året har hatt et fokus på personer fra ekstremistiske miljøer som har ekstreme holdninger, og som reiser til Syria. Det har vi også sett når det gjelder flere personer fra Østfold, sier han.

–Trist

Tidligere talsmann for Islamsk Råd i Fredrikstad, Mohammed Hamzaoui, understreker at han uttaler seg som privatperson som kjenner miljøet i Fredrikstad:

– Dette er trist for oss alle sammen, sier han om tallet.

– Vi tør nesten ikke lenger åpne en avis eller se på TV. Det er vi andre som får svi for dette, ikke de det gjelder, sier han.

– Norge er ikke et land for slikt, og det er den ene prosenten som ødelegger for de resterende 99, sier Hamzaoui til Fredriksstad Blad.

Kommentarer til denne saken