Gå til sidens hovedinnhold

Vil sende fanger til Sverige

Artikkelen er over 7 år gammel

Å leie fengsel i Sverige er ett av fire konkrete tiltak på bordet hos Justis- og beredskapsdepartementet for å få ned soningskøen.

De fire punktene er: Utenlandske borgere skal sone straffen i sitt eget hjemland, leie fengsel i Sverige, dublering av celler her i landet og bygging av nye fengselsceller.

– I Sverige er det ett eller to fengsler som står tomme. Vi er interessert i å leie et fengsel der og dette er et prosjekt vi har store forhåpninger om å få til. Det er en kjapp løsning og det trenger vi, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

LES OGSÅ: Han var kjent for å sende ballen knallhardt over muren og i mål. Nå jobber Per Egil Ahlsen (55) innenfor murene.

Funker for Belgia

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har sendt brev til sin kollega i Sverige om dette temaet og vi skal i møte med svenskene i løpet av inneværende måned, forklarer han videre. I Belgia har man kommet et hakk lenger, der er det allerede etablert et leieforhold med Nederland.

– Ja, og det fungerer veldig bra. Tanken er å kopiere mye av det de har gjort og det vil bety at det er norsk lov som gjelder på fengselet, direktøren skal være norsk, mens det er svenskene som står for arbeidskraften, forklarer Brein-Karlsen videre.

– Hva med økonomien i et slikt prosjekt?

– Det blir jo en forhandlingssak med svenskene, men sett med norske øyne er det jo en ganske stor samfunnskostnad å ha lange soningskøer.

LES OGSÅ: Tre menn fra Fredrikstad etterforskes i Europas største dopingsak.

Hjem?

– Hva med å sende utenlandske lovbrytere tilbake til hjemlandet for soning?

– Vi har allerede vært på besøk hos statssekretærer i både Polen og Litauen, hvor vi har diskutert dette med soningsoverføring. Begge møtene var veldig positive. I tillegg har en delegasjon vært i Romania for å se på den samme muligheten og det ser nå ut som om vi drar ned dit i februar for et nytt møte, forklarer Vidar Brein-Karlsen.

Soningsoverføring er ikke ukjent for Brein-Karlsen, men ønsket er at behandlingstiden før en overføring reduseres.

– Vi har mellom 40–50 utenlandske borgere som blir sendt til hjemlandet vært år, men ønsker at langt flere på lange dommer sendes hjem, fortsetter Brein-Karlsen.

Mange utlendinger

I Norge finnes det pr. i dag 3803 fengselsplasser, 34 prosent av de som soner er lovbrytere med utenlandske pass.

– Vi jobber på spreng for å få til begge disse tiltakene, i tillegg har vi satt i gang med at to og to soner på samme celle og vi har planer for utbygging av allerede eksisterende fengsler, avslutter Vidar Brein-Karlsen.
Mossingen Ulf Leirstein sitter i justiskomiteen og er naturlig nok opptatt av arbeidet som gjøres for å fjerne køen.

– Nordmenn har andre rettigheter enn utlendinger når det gjelder fengselsopphold. Da tenker jeg på rehabilitering og det at man skal trenes på å komme tilbake til samfunnet. Derfor er det viktig at flest mulig nordmenn får gjøre opp straffen så raskt som mulig, bekrefter Leirstein.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.