Gå til sidens hovedinnhold

- Vil redde liv

Artikkelen er over 10 år gammel

Ettervernet i Fredrikstad er berget. – Dette vedtaket vil redde liv. Det sier tidligere rusmisbruker Knut Arne Rættan Meisingset.

I hele vår har byens rusmisbrukere, eks-rusmisbrukere, omsorgsarbeidere og andre protestert mot planene om å kutte ettervernet for rusmisbrukere i slik grad, at det i realiteten ville bety nedleggelse av to arbeidsplasser og 25 behandlingsplasser.

Ettervern betyr i denne sammenheng at et apparat etableres rundt en rusmisbruker etter avrusning og avvenningsopphold på institusjon.

Del på Facebook

Berget

En rekke engasjerte i Fredrikstad har tatt til orde for at det ville være å kaste millioner av kroner ut av vinduet, dersom rusmisbrukere under avvenning etter den første fasen av behandlingen ble sendt rett ut på gaten igjen, uten et effektivt ettervern.

Flere tidligere rusmisbrukere sto frem i Fredriksstad Blad og advarte mot kuttet, og fortalte om sine nye liv uten rus, takket være ettervernarbeidet.

Noen gikk så langt som å hevde at de ikke ville vært i livet i dag uten dette tilbudet.
16. mars gikk nær hundre mennesker i tog for å protestere mot kuttforlslaget.

Frem og tilbake

I Helse- og omsorgsutvalgets møte 14. april ble det endelig vedtatt å berge ettervernet slik det er i dag, etter mye frem og tilbake i saken.

Utgangspunktet var et pålegg om å kutte 6,2 millioner kroner på områdene rus, flyktninger, bolig og psykiatri, hvorav 1 million i ettervernet.

Da saken ble behandlet i utvalget 1. mars foreslo Anita Vik (Frp) å ta penger fra flyktningekontoret. Forslaget fikk bare Frps to stemmer i utvalget.

I møtet 14. april ble det samme forslaget på nytt nedstemt. Dermed samlet politikerne seg om et forslag fra KrF og Venstre. De hentet 200.000 kroner fra utvalgets disposisjonskonto og unngikk dermed kutt.

– Veldig flott, sier Anita Vik. Jeg ser på det som en personlig, politisk seier at ettervernet like vel ikke legges ned, sier hun.

Les også: Rusvern-protest samlet nær 100

Les også: Protesttog mot kutt i ettervern

Les også: - Å kutte i ettervernet er det samme som å kaste bort millioner av kroner på rusmiddelomsorg

Kommentarer til denne saken