Vil gjøre krigskirkegården til turistattraksjon

ArbeidsgjengGamlebyen Rotary, her ved Inger Christine Apenes, Thore Rosæg, Sylvia Tendal og Kåre Høye, har startet et dugnadsprosjekt på krigskirkegården ved Kongsten fort.
 Foto: Johnny Leo Johansen

ArbeidsgjengGamlebyen Rotary, her ved Inger Christine Apenes, Thore Rosæg, Sylvia Tendal og Kåre Høye, har startet et dugnadsprosjekt på krigskirkegården ved Kongsten fort. Foto: Johnny Leo Johansen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Går det som Gamlebyen Rotary håper, kan krigskirkegården bli ny turistmagnet. Men først og fremst skal gravene restaureres.

DEL

– Det er viktig å ta vare på disse gravene. De er jo en del av vår byhistorie, smiler Inger Christine Apenes.
Hun raker bort gult høstløv fra en av de rundt 30 minnesmerkene etter Fredrikstad-borgere på krigskirkegården ved Kongsten.

Dugnad

Sammen med andre medlemmer av Gamlebyen Rotaryklubb stiller Apenes til dugnad denne lørdagen.
Kaffe og pølser er på vei, arbeidsfolk fortjener premie etter endt økt.
– Det er ingen som steller gravene på den norske delen av krigskirkegården. De som ligger her, har ingen etterlevninger som passer på. Derfor vil vi restaurere gravene, forklarer dugnadsfolket.

Kommandanter

For det er ikke hvem som helst som hviler under gresset. Det er kommandanter, som i praksis styrte Gamlebyen på 17- og 1800-tallet. Hit til krigskirkegården gikk så deres siste reise.
–Her ligger for eksempel generalmajor Johan Henrik Spörck. Han var kommandant fra 1847 til 1849, sier Inger Christine Apenes og peker mot en av stenene.
– Han og de andre har satt sitt preg på Fredrikstad. Og det sier noe om hvorfor Gamlebyen er som den er i dag, mener hun.
Nå ønsker altså Rotaryklubben å vekke folks interesse for de gamle gravene. Sakte, men sikkert skal kirkegården settes i stand. Det skal rakes, ryddes og spas.

Presentasjon

– Kirkegårder er ofte besøkt av turister. Kanskje dette kunne bli noe for dem som besøker Fredrikstad, foreslår Apenes.
Gamlebyen Rotary samarbeider tett med kirkevergekontoret om prosjektet.
I tillegg er historiker Trond Svandal med som researcher. Han undersøker gravenes navn; hvem var disse menneskene, hva gjorde de og hvem var de gift med.
– Den informasjonen blir etter hvert presentert på skilt. Vi ønsker å gjøre disse personene kjent for befolkningen, forteller Inger Christine Apenes.
 

Artikkeltags