I stedet for at båten ligger og forfaller i Halmstad må det være bedre at båtentusiaster tar vare på den her i Fredrikstad, sier hun til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Endelig er «Najaden» på plass

Grytidlig søndag morgen ankom «Najaden» Isegran etter at representanter fra Seilskuteforeningen Øst i Viken hadde hentet den i Halmstad hvor fullriggeren har lagt i nærmere 70 år. Der har den blitt brukt som et museumsfartøy.

Lena Myhrberg er oppvokst i Halmstad og husker godt alle skoleutfluktene til «Najaden». Selv om hun flyttet til Fredrikstad i 1988, besøker hun den svenske byen fire-fem ganger i året.

Symbol

– Jeg forstår godt reaksjonene til enkelte beboere i Halmstad som har reagert sterkt på salget. Båten har vært et symbol for byen og mange mener nå at Halmstad ikke blir den samme uten «Najaden», fortsetter Myhrberg.

LES OGSÅ: Nå skal Isegran frem fra glemselen

For reaksjoner har det nemlig vært etter at det ble klart at båten skulle selges til Fredrikstad. I lang tid har det blitt kjempet en innbitt kamp blant Halmstad-befolkningen for å beholde skuteperlen. Det kom klart til syne i helgen da nærmere 2.000 mennesker møtte opp og både buet og pep da båten skulle slepes til Østfold.

Se «Najadens» ankomst til Fredrikstad her:

 

Selv har ikke Lena Myhrberg noe spesielt forhold eller følelser når det gjelder fullriggeren.

– Kunnskaper på Isegran

– Nei, men jeg mener det er viktig at den blir tatt godt vare på, og det tror jeg den blir her på Isegran. Jeg sitter med en følelse av at mange i Halmstad ikke er klar over omgivelsene og båtkunnskapene som finnes her, påpeker hun videre.

LES OGSÅ: Svensk sorg over at skute skal til Fredrikstad

Båtentusiast og ildsjel, Alexander Hermansen, var en lykkelig mann søndag. Han innrømmer imidlertid at det har vært en stor jobb med å få båten til Fredrikstad:

– Selv om det var mange i Halmstad som protesterte, var det også mange som ønsket oss lykke til, sa han blant annet.
«Najaden» ble for øvrig kjøpt for symbolske 300.00o kroner.

– I tillegg kommer slepekostnader som ble større enn først antatt, forklarte Hermansen.