Vil avslutte livet med avskjedsfest og aktiv dødshjelp

Jacob Stolt-Nielsen fyller 80 år på torsdag. Milliardæren, som har sitt flotte landsted på Slevik, har planen klar, og vil avslutte livet med avskjedsmiddag og aktiv dødshjelp.

Jacob Stolt-Nielsen fyller 80 år på torsdag. Milliardæren, som har sitt flotte landsted på Slevik, har planen klar, og vil avslutte livet med avskjedsmiddag og aktiv dødshjelp. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Skipsreder, gründer og industribygger Jacob Stolt-Nielsen har planen klar. Først vil han svi av formuen på fire milliarder. Deretter vil han avslutte livet med avskjedsmiddag og aktiv dødshjelp.

DEL

Den søkkrike skipsrederen fyller 80 år i morgen, men det blir ikke Stolt-Nielsens siste fest. Milliardæren, som fortsatt har sitt sommersted ved Slevik i Fredrikstad, overlater ingenting til tilfeldighetene. Selv døden vil han ha full kontroll over.

– Når et menneske simpelthen kjeder seg – når vennene dør og slektningene ikke lenger kommer og hilser på, når du bare sitter der og det er gørrkjedelig, da bør man si: Nei, nå tror jeg heller at jeg går, forteller skipsrederen i et åpenhjertig intervju i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Del på Facebook

Planlagt til minste detalj

Stolt-Nielsen har planlagt det hele ned til minste detalj, og han vil ha fest.

– Du ringer legen, får resept og går på apoteket. Så har du avskjedsselskap for de vennene du har igjen, sier i det samme intervjuet, og avslører samtidig at han jobber for at norske leger skal kunne tillate og anbefale aktiv dødshjelp. Får han ikke viljen sin så reiser han til Sveits, og får hjelp til den siste reisen der.

– Jeg er ikke misjonær, men jeg synes det er vanvittig å tvinge folk til å leve i ensomhet. Hvis du selv fastsetter et tidspunkt, så kan du innrette deg etter det og leve mye lettere og organisert, sier han til DN.

Vil bruke penger før han dør

Jacob Stolt-Nielsen står oppført med en personlig formue på 670 millioner kroner, men ifølge Dagens Næringsliv kontrollerer han verdier for cirka fire milliarder kroner gjennom sine selskaper. Og han vil la pengene får ben å gå på før han dør.

– Jeg overveier å få meg nye knær. Min kone fikk et nytt kne for noen år siden, og det fungerer meget godt. Du må holde deg aktiv, men når det gjelder den fysiske siden av saken, så begynner det å bli vanskelig, sier han i dagens intervju.

Landstedet i Fredrikstad

Stolt-Nielsen har ikke flust med personlige eiendeler i Norge. I tillegg til leiligheten i Oslo har han kun landstedet på Slevik, like ved Hankø. Et landsted som hele familien benytter seg av i sommermånedene. Ellers om året står det stort sett tomt, men blir tatt hånd om av to vaktmestere som sørger for at eiendommen fremstår som praktfull.

I tillegg har milliardæren brukt store summer på sin olivengård i Grasse i Sør-Frankrike.

Bør aktiv dødshjelp tillates i Norge? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Del på Facebook
 

Artikkeltags