Venter på avføringspost

Nå starter tarmscreening av 70.000 østfoldinger. – Tre leger pluss en overlege vil stå for undersøkelsene som skal foregå i Moss, sier seksjonsoverlege for gastro Per Sandvei.

Nå starter tarmscreening av 70.000 østfoldinger. – Tre leger pluss en overlege vil stå for undersøkelsene som skal foregå i Moss, sier seksjonsoverlege for gastro Per Sandvei. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nå starter jakten på tarmkreft i Østfold. Er du mellom 50 og 74 år får du tilbud om tarmundersøkelse eller å sende inn avføringsprøve.

DEL

Denne uken sender Kreftregisteret ut de første invitasjonsbrevene om tarmscreening til østfoldingene.

– Det er dumt å takke nei til dette tilbudet, sier seksjonsoverlege for gastro ved Sykehuset Østfold (SØ) Per Sandvei.

Hvert år får mellom 150 og 200 østfoldinger tarmkreft.

70.000 østfoldinger

I løpet av fire år skal 70.000 østfoldinger i alderen 50 og 74 år undersøkes for tykk- og endetarmskreft. Som FB tidligere har skrevet er Østfold med i et pilotprosjekt sammen med Bærum sykehus.

– Tarmkreftscreening kan på sikt gi veldig gode resultater. Screeningen kan redde inntil 300 liv hvert år, og for mange kan undersøkelsene forebygge at kreft oppstår, sier prosjektleder og professor Geir Hoff i Kreftregisteret.

Per Sandvei forteller at det er Kreftregisteret som sender ut brevene.

Noen må vente fire år

– Det nytter ikke å be sykehuset om en time. Dette er en screening, noen vil måtte vente fire år før de får en innkallelse, sier Sandvei.

Og legger til:
– Dette screeningprogrammet er enestående siden det består av to typer undersøkelser.

Enten får østfoldingen tilbud om å gi en avføringsprøve annethvert år, eller en innvendig undersøkelse av nedre del av tykktarmen (sigmoideoskopi) hver fjerde år.

– Avføringstesten er elegant og enkel. I brevet følger prøvebeholder til en liten avføringsprøve. Prøven skal sendes i posten til Radiumhospitalet hvor den vil bli undersøkt for usynlig blod. Prøvesvar gis innen tre uker.

– De som tester positivt for blod i avføringen, får tilbud om en time ved sykehuset i Moss til koloskopi (større tarmundersøkelse), sier Sandvei.
Også sigmoidoskopi vil bli foretatt i Moss.

PS! Kreft i tykktarm og endetarm er den hyppigste krefttypen samlet for begge kjønn i Norge og hvert år dør om lag 1 500 nordmenn av disse kreftformene.
 

Artikkeltags