– Ulven drepes ulovlig

Ulovlig jakt på ulv er det vanligste dødsårsaken, emner ekspeter, som nå varsler om rekordmange valpekull i grenseområdene.

Ulovlig jakt på ulv er det vanligste dødsårsaken, emner ekspeter, som nå varsler om rekordmange valpekull i grenseområdene. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det er rekordmange ulvekull på grensen mellom Norge og Sverige, men aldri har flere ulv blitt drept illegalt, mener eksperter.

DEL

– De tre siste årene har åtte av 13 alfadyr som har fått valper forsvunnet, og de er trolig avlivet, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåkingen ved Høgskolen i Hedmark.

Ulvestammen vokser fritt

Wabakken sier til Strömstads Tidning at ingen vet sikkert hvor foreldrene til akkurat disse valpene er blitt av, men han legger til:

– Den vanligste dødsårsaken for ulv i Norge og Sverige er ulovlig jakt.

Han støttes av den svenske oppsynsmannen Jimmy Carlsson, som mener at økningen i ulvestammen er den direkte årsaken til at stadig flere ulv blir drept av jegere.

– Mens det var tillatt med lisensjakt på ulv, aksepterte flere ulven, mener han. Carlsson tror at den illegale jakten har økt de seneste årene fordi det ikke er satt tak på hvor  stor den svenske ulvestammen skal være.

Rekordmange ved grensen

I øyeblikket lever fem valpekull på grensen mellom Norge og Sverige, i følge tall fra en fersk overvåkningsrapport fra Høgskolen i Hedmark.

Tallene støttes av tallmateriale fra Rovdata.  

– Vi har bevis for at det er født fem ulvekull i 2012 i revir som Norge deler med Sverige, sier  Rovdatas leder, Morten Kjørstad til Halden Arbeiderblad.

Det skal nå være mellom 64 og 77 ulver i Norge, mens den svenske stammen har tatt helt av. Tellinger viser at det for tiden er 330 individer som lever i svensk natur.

Lite tamdyr-angrep

I Nordre Bohuslän er det få angrep på tamdyr. Oppsynsmann Jimmy Carlsson tror dette kommer av at bøndene har lært seg å bruke riktige gjerder.

Verre er det for løse hunder å ferdes i ulveterreng.

I fjor ble 40 jakthunder drept av ulv, opplyser Carlsson.

Men til sammenlikning: 500 jakthunder ble drept i trafikken, av villsvin og av jegerne selv …

Artikkeltags