Gå til sidens hovedinnhold

TV2: Sju av drøyt 60 norske syriafarere bodde i Lislebyveien

Artikkelen er over 7 år gammel

Under tittelen "Terrorgata i Fredrikstad" spør TV2 hvorfor menn bosatt i Lislebyveien utgjør en så stor andel av de som har dratt som jihadister til Syria fra Norge. Verken PST eller ordfører har noe klart svar.

Lislebyveien er en av Fredrikstads lengre veier, og strekker seg helt fra jernbanestasjonen i Fredrikstad, under Fredrikstadbrua, opp til Lisleby og går helt til Rolvsøyveien der Lislebyveien ender i rundkjøringen ved Stabburet. I alt knappe fire kilometer.

TV2 skriver at minst sju unge menn har bodd i Lislebyveien før de har reist og sluttet seg til IS i Syria.

Den siste av de sju dro så sent som i oktober i høst, hevder TV2.

To er tilbake, én er drept

I følge samme kilde har to kommet hjem. Én av de sju er drept. Og fire er fremdeles i Syria: PST fryser kontoene til Syria-farere fra Fredrikstad

Informasjonsrådgiver i PST, Martin Berntsen, kan bekrefte at Østfold og Fredrikstad skiller seg ut på minst to områder:  Det høye antallet, og den høye andelen konvertitter.

Men har ingen forklaring på hvorfor sju kommer fra samme gate.

– Vi har ikke vært i direkte kontakt med noen som har reist så vi har ingen direkte kunnskap om hvorfor folk har reist, sier ordfører Jon-Ivar Nygård til tv-kanalen.

– Alle sju kjente hverandre

TV2 hevder at de sju fra Lislebyveien kjente hverandre lenge før krigen brøt ut i Syria våren 2011.

f-b.no har snakket med muslimer i Fredrikstad som er skremt over radikaliseringsprosessen noen gjennomgår, på ofte skremmende kort tid.

Sist uke fortalte Mohamoud Warsame i Al-huda at han hadde sett seg nødt til å kaste ut en ung mann fra moskéen: – Det var som å prate til en vegg.

"Ungdommer som ikke har følt seg velkommen i Fredrikstad", har høyskolelektor Hoger Karadaki beskrevet dem som: De lokkes av aksept, våpen, sex og sharia

Kommentarer til denne saken