Mannen skal ha blitt drept nylig, melder NRK. TV2 skriver at mannen ble drept "for noen uker siden".

Mannens siste bevegelser på sosiale medier var 23. juni i år. På Facebook skal han ikke ha lagt skjul på sin tilknytning til IS. Mannens familie ville ikke kommentere saken ovenfor TV2.

Dermed skal ti nordmenn ha blitt drept i den blodige borgerkrigen i Syria.

Ifølge PST har minst 60 personer dratt til Syria fra Norge. Noen har kommet tilbake, men de fleste befinner seg fortsatt i det krigsherjede landet.

Av disse er minst ti nordmenn som har konvertert til islam. Mange av dem er etnisk norske. Ifølge TV 2s kilder skal minst tre norskkurdere fra Fredrikstad ha reist til Syria for å kjempe med IS.

Det kurdiske miljøet i Norge sier de mener at de som slutter seg til slike organisasjoner, ødelegger både for seg selv og familien sin.

– Derfor ber jeg ungdommene tenke veldig nøye gjennom hvordan de blir påvirket av tankegodset som IS står for, sier Refik Gefur, talsmann for den kurdiske organisasjonen KNC i Norge.

det kan se ut som om Østfold har et problem som er noe større enn resten av landet

– Kan være kurder og kjempe for IS

I rapportene fra det borgerkrigsherjede Syria er kurdere og sunniekstremistene i IS dødsfiender. At en norsk-kurder går i IS' tjeneste er likevel ikke en umulighet, i følge ekstremismeforsker Lars Gule ved høyskolen i Oslo og Akershus.

– Vi har tidligere sett eksempler på at kurdere kan sympatisere med med Mulla Krekars Ansar al-Islam, sier Gule til f-b.no.

I følge forskeren har Ansar al-Islam beveget seg mot Al Quida som står i et motsetningsforhold til IS. Dermed er det lite trolig at Ansar al-Islam har spilt noen rolle, mener Gule.

– Uten at jeg har kjennskap til denne konkrete saken, ville jeg anta at IS' aktivitet på internett som har bidratt til denne personens ekstremiseringsprosess.

– Få returnerer

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier til NTB at det kan virke som reiselysten ikke har blitt mindre etter at Den islamske stat ble opprettet og flere grusomheter har blitt publisert. Tvert imot ser PST at stadig flere reiser for å delta i kamper i Syria og Irak.

– Det kan virke som dette ikke setter noen stopper for reisende, men at utviklingen med at de drar fra Norge, fortsetter, sier Bernsen.
Han sier at nesten ingen har returnert til Norge etter å ha reist til Syria, men at det jevnt over er flere som reiser.

– De drar ikke bare fra østlandsområdet, men fra alle landsdeler, sier Bentsen.

Til NRK sier seksjonsleder Jørn Presterudstuen at de som reiser, kommer fra ulike miljøer og har ulik etnisitet.

– Men hvis vi først skal peke på et område, så kan det se ut som om Østfold har et problem som er noe større enn resten av landet, sier Presterudstuen.

God oversikt

Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha relativt god oversikt over miljøet.

– Men det kan selvfølgelig være personer som reiser til Syria uten at vi fanger det opp, sier seksjonsleder Jørn Presterudstuen i PST til TV 2.

Regjeringen kom i juni med en handlingsplan for å styrke arbeidet med å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

Regjeringen har tidligere uttalt at de vurderer å frata statsborgerskapet til nordmenn som deltar i terrorvirksomhet og krigføring i utlandet.
Enkelte andre land har innført lignende regler om tap av statsborgerskap. Det gjelder for eksempel Danmark, Nederland og Storbritannia.

f-b.no har tidligere rapportert om flere personer fra Østfold som har reist til Syria for å krige på IS' side i den militære konflikten som nå har spredd seg inn i Irak.

Her er et lite knippe av sakene vi har publisert:

Et økende antall jihadister fra Østfold drar til Syria

I slutten av juli i år bekreftet PST at en annen mann fra Østfold var drept i Syria:

– Fortsetter å reise

For to uker siden dro en haldenser til Syria for å slutte seg til IS: – Vær så snill, kom hjem til oss!

I desember 2012 ble en Fredrikstad-mann drept i Syria: Fredrikstad-mann drept i Syria

Sist vinter dro en ung Fredrikstad-mann til Syria for å krige for IS: – Jeg kan bli drept når som helst

En konvertitt (24) fra Rygge kjemper for IS: Abdul Hakim Ryding, tidligere Kim André Ryding skal være en av fem personer som norske myndigheter frykter aller mest.