Dermed var Norges aller ferskeste riksradio et faktum: «Ordentlig Radio».

Bare en Mac

Den nye radiokanalen er distribuert både Norge og verden rundt bare ved hjelp av en Mac og en internettlinje - og fylles av innsendte bidrag fra den omfangsrike undergrunnsbevegelsen i Musikk-Norge: de som ikke slipper over murene som NRK og andre har bygget rundt sine A-lister.
Resultat: Hundrevis av spilletimer på lufta, fra ni om morgenen til ni om kvelden, og alt sammen er bare norsk. Eller som Tor Andersen og Michael Skorbakk har døpt det: «Norsk på alle språk.»

To ringrever

Ringrev 1, Tor Andersen, har vært profilert journalist i Fredriksstad Blad, viktig opphavsmann i det tidligere Glade Bjørn-miljøet i Fredrikstad, samarbeidspartner med Ragnar «Joker» Pedersen, gründer og driver av Radio Fredrikstad sammen med folk som Tommy Lørdahl, Viggo Gilberg og flere, uhyre populær og profilert programleder i P4, nå egentlig pensjonist, for å nevne noe av alt det Andersen har hatt fingrene borti.
Ringrev 2, Michael Skorbakk, var bare 12 år gammel da han skrudde i stykker og monterte sammen igjen en klokkeradio på gutterommet og lagde seg en «bærebølge» som medførte hans første radiokanal.
– Jeg fikk inn naboen, og lagde naboradio, ler Skorbakk, som lagde sine første program med innringere fra nabohuset før han var tenåring.
Senere ble det Radio Fredrikstad også for ham, Tor Andersen forsøkte å lokke ham med til P4 i sin tid, men Skorbakk ville til USA på kommunikasjonsstudier og deretter jobbe som IT-konsulent. Før det ble Radio 3 og NRK P1 fra sommeren 1999 – etter hvert kjent fra programmer som «Norsk på norsk» og «Nattønsket».

Stanley & Livingstone

Så nå er sirkelen sluttet for de to som før var kolleger i Radio Fredrikstad, på nytt som radiopionerer.
Kanskje kan de døpes internettradioens «Stanley & Livingstone» – to på ny entusiastisk oppdagelsesferd:
– Vi vil rett og slett bare spille musikk for oppdagelsesreisende, sier Tor Andersen. Det finnes så mye bra der ute som ikke slipper til hos de store.
Sammen med Michael Skorbakk A-lister, B-lister og uhørt-lister de sangene som sendes dem på datafiler, de spilles på radio, noen av bidragene blir utgangspunkt for spesialprogrammer, og intervjuene som gjøres når enkelte trekkes ekstra frem i lyset, holder høy standard – det skulle bare mangle, med to så erfarne radiomedarbeidere bak mikrofonene.

(saken fortsetter under bildet)

Året er 1985 og Radio Fredrikstad sender første gang. Nils og Tom Gunnar Nilsen, Tor Andersen, Tommy Lørdahl, Tore Bjerketvedt og Hans Petter Karlsen. Arkivfoto: Freddy Kongsberg

Satser på jungeltelegrafen

– Når blir dere skikkelig store på nettet?
– Vi ser allerede konturene av en nye bredere nettportal enn vi allerede har. Etter hvert håper vi at reklamekroner skal finansiere virksomheten.
– Det vrimler av flinke folk der rute, og vi håper nå at Facebook og jungeltelegrafen hjelper oss til å bli bedre kjent, ønsker Tor Andersen og Michael Skorbakk.