Gå til sidens hovedinnhold

Ti år for kunstner-drapet

Artikkelen er over 9 år gammel

Kvinnen som sto tiltalt for drapet på Turid Holter 14. mai i år, er dømt til ti år og seks måneders fengsel.

I tillegg til fengselsstraffen dømmes kvinnen til å betale drapsofferets datter 69.000 kroner i erstatning og 200.000 kroner i oppreisning. Hun har ingen innvendinger mot disse beløpene. Aktor la ned påstand om 11 år.

Retten mener kvinnens vanskelige barndom og ungdom, sammen med feilvurderinger fra hjelpeapparatet i psykiatrien, gir noe fradrag i straffen, men at hennes bakgrunn ikke kan tillegges stor vekt i en så alvorlig sak. Den nå 29 år gamle kvinnen har sittet i varetekt i 219 dager. Dette trekkes fra straffen.

Tyveri og narko-bruk

I tillegg til selve drapshandlingen, er kvinnen også dømt for å ha stjålet Holters nøkkelknippe, smykker, tabletter, bankkort, pass og andre dokumenter. Hun er også dømt for å ha kjøpt flere billetter og gjort bestillinger ved å bruke Holters Visa-kort. Bruk av amfetamin og rivotril er også omfattet av dommen fra Fredrikstad tingrett.

Den tiltalte kvinnen forklarte i retten at hun drepte Holter for å få henne til å være stille.

– Hun ropte og skrek sånn, fortalte 29-åringen.

Ikke psykotisk

Kvinnen erkjente i retten ikke å ha hatt konkrete drapstanker ved å bruke et belte og å holde kvelertak på offeret helt til hun døde, selv om de kjempet en hard kamp for livet.
Hun mente like vel at «det måtte jo være en slik tanke i hodet, siden jeg gjorde det». Aktor imøtegikk dette utsagnet, og hevdet det som bevist at drapskvinnen var klar over hva hun gjorde.

Rettspsykiaterne som har vurdert 29-åringen fastslår at hun ikke kunne betegnes som psykotisk verken da drapet ble begått eller under samtalene i prosessen etterpå.  Hun fremstår intellektuelt i normalområdet og har heller ikke vært bevisstløs, selv om hukommelsen for dagene like før og etter handlingen er dårlig. I dette tidsrommet har hun samtidig vært ruspåvirket, heter det i vurderingen.

Deres konklusjon er  at hun ikke har lidd av en alvorlig psykisk lidelse som har svekket hennes evne til realistisk å vurdere situasjonen.

Turid Holter var en anerkjent kunstner, og var antatt til Høstutstillingen da hun ble tatt av dage. Den nasjonale juryen valgte å hedre Fredrikstad-kunstneren under utstillingen.