De siste årene har Fredrikstad kommune bidratt med 40.000 kroner i støtte. I år barberes summen ned til 12.000.


– Politisk ideologi


– Det må mer være mer politisk ideologi enn hensynet til kommuneøkonomien som ligger til grunn for et slik kuttvedtak. Frp og Høyre vil redusere effekten av det som er en høytidsdag for arbeiderbevegelsen, sier leder for LO Fredrikstad, Tore Leif Gundersen.
Rådmannen hadde i utgangspunktet foreslått at støtten – av hensyn til kommunens økonomi – i år burde halveres fra 40.000 til 20.000. Men politikerne mente at også det var for mye, og klubbet igjennom 12.000 i formannskapet i går.
Under debatten brukte både Høyre og Venstre LOs økonomi som argument for å kutte i støtten.


– En rik organisasjon


– 20.000 kroner til 1. mai vil ta for mye av potten. Vi snakker om en rik organisasjon, som driver politisk arbeid. Jeg ser at det er satt opp 5.500 kroner til foredragsholder, sa varaordfører Ingrid Willoch.

På spørsmål fra FB om hva LO Fredrikstad bruker 1. mai-støtten fra kommunen til, ramser Tore Leif Gundersen opp en rekke elementer ved det tradisjonelle arrangementet: Arbeiderkafé med kulturelle innslag, korps, annonsering og paroler.
– LO har full forståelse for at også vi må ta vår del når det skal kuttes i et stramt kommunebudsjett. Men her snakker vi om det som bør være relativt små penger for kommunen, som oppleves som en voldsom reduksjon for LO, sier Gundersen.

Det siste året har Fagforbundet (det største forbundet i LO) kommet med flere krasse utspill mot det politiske flertallet i Fredrikstad – blant annet på bakgrunn av planene om mulig konkurranseutsetting av renhold og pensjonsavtale.

Skal bruke rundt 100.000


Klimaet blir garantert ikke bedre etter 1. mai-kuttet.
– LO har penger på bok. Bruk disse pengene først. LO skal bruke 100 000 kroner til arrangementet, det har gått ut av proporsjoner.