– Så fort de kommer inn i ringen og føler nærværet fra publikum, blir de skikkelig overlegne primadonnaer med en gang. De tror de er showets stjerner, ler 9. generasjon av den italienske sirkusfamilien Folco.
Han forsikrer at de store dyrene som akkurat nå står og gresser utendørs på Tollbodplassen – når de ikke finner en dyrepasserbukse eller en journalistblokk å spise – er dressert til å opptre slik de gjør.
– Nei, de bare er sånn. De er bare arrogante, sier han.
39. sesong
Fredag er det klart for årets 39. sesong av Cirkus Merano. Presseansvarlig Turid Beth Hansen lover et tradisjonelt program med alt fra dyr til sjonglører og klovner.
– Dessuten har vi noe helt nytt i år; en ung herremann som buktaler, sier Hansen, som er sirkusets talsperson for 39. år på rad og dermed har vært i manesjen like lenge som selve sirkuset.
Les anmeldelsen fra i fjor her
Sju uker gammel
Mens hun har 39 år bak seg i manesjen, er årets yngste i "staben" på sirkuset bare sju uker. Lille Matias fra Tsjekkia tilbringer dagene i en campingvogn på få kvadratmeter med sin fotsjonglererfar, assistentmor og storebror Jimmy på fem (som etter eget utsagn er fremtidig klovn).
Det går helt fint, ifølge mor Vilma Navratilova.
– Her er det alltid barnevakt de fem – seks minuttene vi skal inn i manesjen. Bare barna er friske, så går dette livet greit, sier hun. Og friske er hele familien alltid når de oppholder seg i Norge, ifølge far Jan Navratil.
– Vi er aldri syke i luften her i Norge. Hjemme er det sykdom og antibiotika stadig vekk, men aldri her, sier han.
Les også: Fikk kyss av Baba
– Ikke samvittighet til sirkus
Mens Cirkus Merano kan feire 40 årsjubileum neste år, kan den kjente elefanten Baba feire 40-årsjubileum allerede i år. Foreløpig feirer hun med årets snacksfavoritt – tørrpasta – men i manesjen skal hun som vanlig ifølge programmet varte opp med "humor og skøyeraktige påfunn".
Jørgen Søderberg Jansen er blant dem som ikke synes sirkuslivet er et verdig liv for en elefant.
– Jeg skulle gjerne vært på sirkus, men jeg har ikke samvittighet lenger. De fleste erkjenner vel at sirkuslivet for en elefant ikke er et naturlig elefantliv, sier Søderberg Jansen. Han elsker sirkus, men har ikke vært blant publikum de siste tre – fire årene på grunn av dyrehold – og da spesielt elefanthold.
– Skal få leve et godt liv i sirkus
Presseansvarlig Turid Beth Hansen svarer at sirkuselefanten har det bra. Og understreker at alle sirkuselefantene i Europa er født før 1975, før innstrammende regler om bruk av truede arter.
– Det er de elefantene vi kjemper for skal få fortsette å leve et godt liv i sirkus. Nye elefanter kommer ikke hit – det har vi ikke anledning til, sier Hansen, som ellers henviser til en pågående høring der høringsfristen går ut 15. mars når det gjelder debatten om elefantliv i sirkus.
– Før denne høringen er avsluttet og argumentene kommet på bordet, ser ikke jeg noen grunn til at drive med dette i media. Når tingene ligger på bordet, da kan vi begynne å diskutere, sier hun.
Oppfordrer "de store"
– Det er hyggelig å høre at det ikke kommer nye elefanter inn i sirkusbransjen, men jeg tror også det finnes bedre alternativ enn sirkus for dem som allerede har vært der i mange år. Det finnes organisasjoner rundt omkring i verden som jobber for å gi elefanter en verdig sirkustilværelse utenfor sirkus, sier Søderberg Jansen.
Han oppfordrer de "to store", Merano og Arnardo, til å kutte ut dyr fra sirkusene sine.
– Det har vært argumentert med at dyrefrie sirkus har vært forsøkt uten hell. Men det går neppe før de store går foran. Jeg ser på Facebook at mange uteblir fra sirkus nettopp på grunn av elefanter der, og jeg er sikker på at de ikke får færre besøkende, sier Søderberg Jansen–som lover å komme sterkt tilbake på sirkus hvis det skjer.
– Men jeg håper det skjer mens barna mine fortsatt er barn, sier han.