Fredriksstad Blad har tidligere omtalt Sjøhaug Naturistsenter på Jeløy i Moss -  én av tre campingplasser i landet hvor man blir sett rart på hvis man har på seg klesplagg. I år feirer Norsk Naturistforbund 50 år, og 3. august var det markering på Sjøhaug.

- Å blottstille deg, uten klær i sol og sjø, med alle dine mangler og skavanker, gjør at andre mennesker ser deg som person og ikke kun kroppen din. Vi er en motvekt til kroppshysteriet. Vi er et lite samfunn av ganske vanlige mennesker. Blant naturister i Norge fin ner du et tverrsnitt av befolkningen ellers – lærere, prester, gateselgere og advokater, sier lederen for Norsk Naturistforund (NNF) i jubileumsåret, Toril Hongve Helle.

– Jeg pleier å assosiere hva vi naturister står for med slagordet fra den franske revolusjon – frihet, likhet og brorskap. Vi finner en sosial tilhørighet hvor alle stiller på lik linje. Dét er ganske så frigjørende, påpeker Ivar Mehren om den rådende nakenfrykten og kroppshysteriet i samfunnet.

En naturist er ikke naken for å vise fram kroppen sin for andre. Ei heller fordi andre skal nyte, sjokkeres eller bli forskrekket. Naturister utøver ei heller sex offentlig. Sosial nakenhet har ikke det aller minste med sex å gjøre, snarere tvert imot. Det ville være et grovt brudd på etiketten å eksempelvis gjøre seksuelle tilnærmelser på badestranden. Sex tilhører privatlivet, og det gjør det også for naturister, blir det bestemt opplyst.

– Det fascinerende med naturisme er at det faktisk er avseksualiserende. I motsetning til en del holdninger som skapes ellers i samfunnet, påpeker Ivar Mehren.

Synes du det er greit å sole seg naken?
Si din mening i kommentarfeltet under denne saken, og avgi gjerne din stemme i pollen på høyre side av denne artikkelen.