- Hvorfor han ikke står på listen skyldes enkelt og greit at han åpent og ærlig har erkjent at han har røkt cannabis. Det er en ikke lovlig virksomhet. Med den informasjonen har komiteen konkludert med at det å bruke ulovlige rusmidler ikke er forenlig med å ta plass i den lovgivende forsamling, sier Øren.

Det var i dag, mandag, det ble kjent for offentligheten at stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg intil for tre uker siden røkte cannabis.

Nominasjonskomiteen sender nå ut en liste med navn på 20 mulige stortingskandidater til uravstemning blant medlemmene. Det er denne listen Forsberg nå er strøket fra.

Ryktene svirret lenge

Det var i forkant av komiteens møte 13.august at det begynte å komme rykter om Forsbergs cannabisbruk.

- Vi fikk signaler fra ulike hold før møtet, og det endte med at vi utsatte sluttbehandlingen av listen for å ta en samtale med Thor Erik om det.
- Hvordan reagerte du på opplysningene? Kom det som et sjokk?
- Det er vanskelig å svare på det. Men det kom jo frem at mange hadde hørt rykter om dette over tid uten at de hadde gjort noe med det.
- Hva tenker du om det?
- Det tenker jeg at ikke er bra.
- Kom ryktene fra partifeller?
- De kom fra ulike hold.
- Var det noen diskusjoner og uenighet i komiteen om Forsberg skulle strykes eller ikke?
- Vi hadde selvfølgelig diskusjoner, og snakket blant annet om hva som hadde vært reaksjonen dersom dette hadde ligget langt tilbake i tid. Problemet er at det ikke ligger langt tilbake i tid. Her snakker vi om bruk helt frem til for tre uker siden, sier Øren.

Sto sterkt i partiet

Han minner om at siste ord på langt nær er sagt i nominasjonsprosessen til Østfold Arbeiderparti. Lokallagene har anledning til å føye på egne forslag til stortingskandidater i den kommende runden, og Forsberg har stått sterkt blant mange. Blant annet har LO Fredrikstad satt opp Forsberg på sitt listeforslag fremfor kommunens egen Svein Roald Hansen.

- Men vårt enkle budskap er at bruk av ulovlige rusmidler ikke er forenlig med å gå inn i den lovgivende forsamling, sier Øren.