Stort sex-marked i Fredrikstad

SEXHANDELDe fleste sexannonsene i Østfold er knyttet til Fredrikstad. Damene anonserer på nettet og opererer fra hoteller. Det er bare å ringe og bestille time. arkivfoto: scanpix

SEXHANDELDe fleste sexannonsene i Østfold er knyttet til Fredrikstad. Damene anonserer på nettet og opererer fra hoteller. Det er bare å ringe og bestille time. arkivfoto: scanpix

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ingen Østfold-byer har et større sexmarked enn Fredrikstad. Men hittil er bare én sexkjøper blitt tatt av politiet i Fredrikstad.

DEL

Tilbudet er variert. Alt fra sensuelle skjønnheter og svulmende divaer til mørke modelltyper og slanke og spenstige blondiner med knallrød trutmunn.

Sexannonsene på nettet består av både bilder, telefonnumre og reiserute.
– En rekke prostituerte frekventerer mellom Østfold-byene, og de annonserer på forhånd hvilke byer de til enhver tid befinner seg i. Vi har fulgt med i flere år og har inntrykk av at Fredrikstad er overrepresentert i forhold til de andre Østfold-byene. Det har nok sammenheng med at Fredrikstad er den største byen i fylket, men vi antar at det også skyldes at enkelte prostituerte har fått en del faste kunder i Fredrikstad, sier seksjonsleder Tommy Brøske ved Østfold politidistrikt.

Kan bli aktuelt med spanere

Brøske jobber med organisert kriminalitet og skal lede en helt ny spesialavdeling som skal fokusere spesielt på menneskehandel og menneskesmugling i Østfold.

Det kan føre til at flere sexkjøpere blir tatt. Sexhandel og menneskehandel er i mange tilfeller to sider av samme sak.
– Bak skjebnene som i Østfold-byene annonserer sine seksuelle tjenester, kan det hende vi finner eksempler på menneskehandel. Det er ikke sikkert at disse kvinnene har prostituert seg frivillig, og det er én av årsakene til at vi nå ønsker å få kartlagt sexmarkedet i Østfold på en bedre måte, sier Brøske, vitende om at menneskehandel blir betegnet som en moderne form for slavehandel.

For over ett år siden kom den nye loven som kriminaliserer kjøp av sex i Norge. Siden den gang har 280 menn blitt tatt for å kjøpe sex. Bare ett av tilfellene stammer fra Østfold.

I september i fjor ble en mann tatt for sexkjøp i Fredrikstad. Han fikk en bot på 9.000 kroner.
– Er det relativt risikofritt å kjøpe sex i Østfold?
– Frem til nå har det vært en ganske liten risiko for å bli tatt, ja. Vi har bare fulgt opp noen få tilfeller. Sexmarkedet har ikke vært spesielt prioritert i Østfold politidistrikt, men det håper vi å få gjort noe med nå, svarer Brøske. Hvor stort sexmarkedet er i Fredrikstad, er det vanskelig å si noe om.
– Men med tanke på at sexannonsene tyder på at det nesten til enhver tid befinner seg prostituerte i Fredrikstad, må det være et marked her. Det er lite trolig at kundene kommer utenfra, sier Brøske.

 Les også: - Sexhandelen har flyttet innendørs

Les også:Rant over for hotellsjef da hun fikk spørsmål om hotellet var et bordell

Les også: Bøtelegger etter inntekt

Tror det foregår på hoteller

Sexkjøperne ringer og avtaler pris på forhånd, og politiet tror at selve seansen foregår på lokale hoteller. Men den prostituerte kan også komme hjem til kunden.

Hvilke metoder politiet kan bruke for å avsløre sexkjøpere, ønsker ikke Brøske å si så mye om. Men det kan bli aktuelt å bruke spanere som oppsøker de prostituerte som kunder, for på den måten dokumentere salg av sex.

Svir på pungen

– Vi er interessert i å ta bakmennene, og de finner vi nok svært sjelden i samme rom som de prostituerte, sier Brøske og legger til at det er en krevende å avsløre bakmenn.
Blir du tatt for sexkjøp i Fredrikstad, risikerer du å få en bot som svir på pungen.
– Utgangspunktet er en bot på 25.000 kroner, men dette vil bli vurdert fra sak til sak. Bøtenivået kommer imidlertid ikke til å gå noe særlig under 9.000, sier visepolitimeter Thor Bernard Klepper.

Les også om eskorte-markedet i Fredrikstad

Les også: Kan få seks måneders fengsel for sexkjøp

Artikkeltags