Det mener Michael Lindquist (18) og Redjo Berbic (19). De er lærlinger på Denofa; Lindquist startet i høst, Berbic har vært der i halvannet år.
Les også: – Vi trenger skoleflinke lærlinger
Teori og praksis
– Jeg hadde lyst til å ta yrkesfag og syntes at Teknikk og industriell produksjon (TIP) virket spennende, forteller Redjo Berbic.
– Jeg valgte kjemiprosess, for å bli prosessoperatør. Og det er virkelig spennende. Å se at noe blir produsert, er stilig. Det er en deilig følelse å gå hjem fra jobb og tenke at man har vært med på å lage noe, smiler 19-åringen.
Det er kombinasjonen mellom teoretiske og praktiske fag han liker spesielt godt. Lønnen er også bra, ifølge Redjo Berbic.
– Og skiftarbeid passer meg godt. Særlig nattskiftet, jeg er mest våken om natten.
Nøye kontroll
Også Michael Lindquist trives som skiftarbeider. Man jobber mye i perioder og får dermed også en del friuker.
– Broren min jobber også på Denofa, det var han som fikk meg til velge dette yrket, sier den ferske lærlingen.
– Men da jeg fortalte andre venner at jeg skulle ta kjemiprosess, sa de bare «hæ?». De visste ikke hva det var.
Prosessoperatører kontrollerer at produksjonen går som den skal og at produktene har riktig innhold. Det meste styres fra et kontrollrom, men noen ganger må de ut i anlegget for å rette opp feil og løse problemer som oppstår.
Glass, keramikk, plast og papir er noen av produktene fra prosessindustrien. Denofa lager mel og olje av soyabønner, samt lecitin som den eneste i Norge.