- Sparker oss som ligger nede

frykter konsekvenser Andreas (29), Knut-Arne (35), Lars (31), Arve (58), Elling (51), Marieth (20) og Andreas (27). Rusmiljøet i Fredrikstad mobiliserer nå alt det kan for å hindre kutt i ettervernet. foto: geir a. carlsson

frykter konsekvenser Andreas (29), Knut-Arne (35), Lars (31), Arve (58), Elling (51), Marieth (20) og Andreas (27). Rusmiljøet i Fredrikstad mobiliserer nå alt det kan for å hindre kutt i ettervernet. foto: geir a. carlsson

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Byens rusmiljø skjerper nå kampen mot kutt i ettervernet. – Det må heller styrkes. Altfor mange som trygler om hjelp avvises allerede, sier brukerne.

DEL

Onsdag inviteres det til fredsmarsj fra rådhuset og rundt i byens gater i protest mot planer om å kutte 1 million kroner i ettervernet i Fredrikstad.
Leder av sosial- og omsorgsutvalget, KrFs Per Lebesby, uttalte til Fredriksstad Blad i forrige uke at kutt i et slikt omgang i realiteten betyr at kommunen ikke har noe ettervern.

Les også: –  Kutt i ettervernet som å kaste bort millioner på rusomsorg

Kan være bortkastet

Ettervernet etablerer et apparat rundt rusmisbrukere som har vært til avrusning og eventuelt opphold i avvenningsinstitusjon, for å forhindre at brukere havner rett på gaten igjen, og inn i gammelt rusmønster.

Del på Facebook
Flere rusmisbrukere og eks-narkomane har de siste ukene stått frem her i avisen og hevdet at millioner brukt på avrusning og avvenning, kan være penger kastet ut av vinduet, med mindre det følges opp av et effektivt ettervernarbeid.

Ville ikke klart det

Nå ønsker Arve (58), Lars (31), Elling (51), Knut-Arne (35), Andreas (29), Andreas (27) og Marieth (20) å være med i rekken av dem som advarer politikerne foran det planlagte kuttmøtet i sosial- og omsorgsutvalget 14. april.
– Jeg ville ikke klart å holde meg nykter i tre år uten den hjelpen ettervernet har gitt meg, sier Lars (31).

Les også: Ber for ettervernet

– De må heller forbedre ettervernet. Det er allerede for dårlig slik det er nå. Behovet er mye større enn kapasiteten, sier Marieth (20).
– Da er det ikke særlig logisk å gjøre det motsatte ved å kutte ned, sier hun.
– Vi fikk begge avslag om hjelp, supplerer Andreas (27).
– Jeg kjenner flere som ikke får ettervern. Nå tar de inn færre enn noen gang, i påvente av de planlagte nedskjæringene, sier Knut-Arne (35)
– Det er lang venteliste for å kunne nyte godt av denne tjenesten.
– Kutter de i det lille som er, sparker de oss som ligger nede, sier han.

Avviste muntlig sak

14. april kommer andre runde i behandlingen av kuttspørsmålene. Utgangspunktet er et pålegg om å kutte til sammen 6,2 millioner kroner på områdene rus, flyktninger, bolig og psykiatri, hvorav 1 million er foreslått kuttet i ettervernet.
Da sosial- og omsorgsutvalget diskuterte dette kuttet sist, protesterte særlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet .
– Vi ble presentert en muntlig sak uten skriftlig saksfremlegg. Så viktige og alvorlige spørsmål kunne vi ikke behandle uten en sak på bordet som var skikkelig forberedt.
Det sier Arbeiderpartiets fraksjonleder i utvalget, Frøydis Wroldsen.

25 plasser

– Fremskrittspartiet ville hente penger fra flyktningeetaten, men flertallet vendte tommelen ned, fordi vi må se helheten.
– Blir kuttet en realitet, kan det ramme to ansatte og 25 plasser for ettervern.Derfor må utvalget nå få et grundig saksfremlegg fra rådmannen i god tid før neste møte, sier Wroldsen.

Artikkeltags