Fredrikstad tingrett har opphevet tvangsfordringen som én av kredittinstitusjonene hadde ilagt mannen, for å drive inn misligholdt kredittkortgjeld.

Mannen risikerer dermed ikke å miste verken lønnsinntekter eller huset han bor i, som følge av langvarig kredittkort-svindel som hans sønn skal ha tilstått å stå bak.

Stjal farens post

Sønnen i huset har i følge tingretten erkjent å ha svindlet til seg nærmere to millioner kroner ved å bestille og misbruke en rekke kredittkort.

Kortene ble bestilt i farens navn, ved hjelp av hans personnummer.

Sønnen brukte kortene og farens kodebrikke til å spille nettspill og handle på internett.

All post som kom til familien, og som dreide seg om tilbakebetaling av kredittkortgjelden, skal sønnen i følge retten ha konfiskert, for ikke å bli oppdaget.

Sønnens første forklaring skal ha vært at uvedkommende hadde tappet farens konto fra utlandet.

Så snart svindelen ble oppdaget, varslet faren banken.

Slik svindler skimmere kortet ditt (artikkelen fortsetter under videoen)

 

– Ikke uaktsom

Flere av kreditorene har ettergitt gjeld som sønnen har opparbeidet seg, men én av bankene gikk til sak for å inndrive drøyt 30.000 kroner.

Stridens kjerne i retten var hvorvidt faren hadde opptrådt uaktsomt ved å oppbevare kodebrikke til sin konto i en skuff, eller om han på annen måte burde skjermet bruk av kortet på nett mot sin sønn, slik at han ikke kunne tilegne seg de nødvendige kodene for å utføre svindelen.

Fredrikstad tingrett ga ikke banken medhold i påstander om grov uaktsomhet fra farens side, og frikjenner ham for ansvar for sønnens handlinger.