To av de siktede har somalisk bakgrunn og knyttes til den somaliske islamistgruppen Al-Shabab. En tredje er fra Tanzania, mens fjerdemann opprinnelig kommer fra Irak.Den ene av somalierne, en 26 år gammel mann bosatt i Göteborg, har tidligere bodd i Fredrikstad, skriver Dagbladet.

Den 24 år gamle mannen av irakisk opprinnelse har ifølge den svenske avisa GT/Expressen forbindelser til den 20 år gamle svensk-irakeren som tidligere i år ble siktet for attentatet mot mulla Krekar i Oslo.

Ingen av de fire siktede er kjent for norsk politi, men i Sverige omtales de som smågangstere som har vært involvert i volds- og vinningskriminalitet.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) har ikke si noe om bakgrunnen for pågripelsen av de fire, men vil i dag ta stilling til om de skal framstilles for varetektsfengsling.

Samtlige fire nekter straffskyld i forbindelse med terroranklagene som rettes mot dem.

Pågrepet natt til søndag

De fire ble pågrepet i nærheten av Röda Stens Konsthall ved Älvsborgsbron natt til søndag. Pågripelsene, som skjedde på tiårsdagen for terrorangrepene i USA, ble utført av den nasjonale innsatsstyrken i samarbeid med Göteborg-politiet, skriver Expressen.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekrefter pågripelsene, men vil foreløpig ikke oppgi ytterligere detaljer av hensyn til etterforskningen.

En svensk politimann sier imidlertid til Expressen at de fire arresterte mistenkes for å være en del av et terrornettverk som har koblinger til terrornettverket al-Qaida. Ifølge politimannen, som er anonym i avisens reportasje, mistenker man at gruppen hadde skaffet seg eller var på vei til å skaffe seg tilgang til håndvåpen, sprengstoff og håndgranater.
Uendret trusselnivå

Arrestasjonene påvirker imidlertid ikke trusselnivået i Sverige. Trusselnivået har i nærmere ett år vært såkalt forhøyet, opplyser talsperson for Säpo Sara Kvarnström. Pågripelsene natt til søndag kommer ikke til å føre til en ytterligere heving av trusselnivået.

– Vurderingen gjøres kontinuerlig og kan alltid komme til å bli endret. Men akkurat nå er det ikke grunnlag for å innføre skjerpede sikkerhetstiltak generelt i samfunnet, sier Kvarnström.
Ifølge Säpo behøver svenskene heller ikke uroe seg på grunn av mistanken om terrorplaner.
– Sikkerhetspolitiets vurdering er at det ikke er noen grunn til bekymring, fortsetter Kvarnström.

Evakuert

Området rundt Röda Sten ble sperret av og evakuert i forbindelse med pågripelsene, men sperringene ble fjernet tidlig søndag morgen.

Politiet gikk til aksjon samtidig som det ble arrangert en stor fest på Røda Sten Konsthall, i anledning en internasjonal kunstutstilling. Kunstgalleriets sjef Mia Christersdotter Norman ble kontaktet av politiet, som ba henne sette i gang evakuering av lokalet.

– Jeg vet ikke mer enn at politiet kastet oss ut og sa de hadde pågrepet fire personer som er mistenkt for terrorlovbrudd. Etterpå stengte de av området, forteller Norman.

Festen over

Åpningsfesten for Göteborgs Internationella Konstbiennal, en utstilling for samtidskunst som arrangeres annethvert år, fikk dermed en brå slutt.

Musikken ble stengt av, og folk ble bedt om å forlate festen.

– Vi ble bedt om å gå ut. Det var merkelig, her hadde vi vært på en herlig fest med god stemning og prominente gjester. Det er kommet folk fra hele verden til åpningen av kunstutstillingen, sier Henrik Wallgren til Göteborgs-Posten.
Evakueringen av de flere hundre gjestene gikk rolig for seg.

Flere terrorsaker

Sverige har det siste året også hatt andre terrorrelaterte saker. To uker før jul i fjor gikk en selvmordsbomber til aksjon i Stockholm, men bare noen få personer ble lettere såret da gjerningsmannen sprengte seg selv i lufta.
Senere samme måned ble fire personer bosatt i Sverige mistenkt for å ha planer om å angripe den danske avisa Jyllands-Postens lokaler.