Kommuneoverlege Sofie L. Danielsen og folkehelsekoordinator Bent Olav Olsen sjonglerer med epler og appelsiner. De vil ikke at folkehelse skal fremstå som alvorlig og vanskelig. Heller lekende lett. De skal nå finne ut hvordan flere av oss får muligheten til å leve det gode liv i Fredrikstad.

Frem til nå har det stått dårlig til med folkehelsen til Fredrikstad-innbyggerne – det viser tall i statistikken som skal ligge til grunn for en egen kommunedelplan for folkehelse.

– Vi skal ikke gjøre dette til en elendighetsbeskrivelse. Ut fra tallene vi har fått, kan vi få vite hvordan det er mulig å få flest mulig innbyggere til å ha flere gode leveår, sier Danielsen. Bent O. Olsen legger til:
– Vi, og resten av Norge generelt, har et forebyggingspotensial.

– Hvem må ta skylden for at det er så dårlig stelt?
– Det er kanskje litt for enkelt å gi fra seg ansvaret for egen helse. Men folk må ta konsekvensene av det de gjør. Og så må det offentlige legge rammene for at folk tar de riktige valgene, sier Danielsen.

Sammen med Olsen skal hun nå møte de ulike seksjonene i kommunen og innbyggerne .
– Oppvekstmiljø, skolegang, utdanning, jobb, trening og matvarealternativer er alle faktorer som spiller inn på folkehelsen vår, og det meste henger sammen. Det går heldigvis an å forebygge livsstilssykdommer. Og det blir kommunens jobb å legge til rette, sier Danielsen og Olsen.
Fysisk aktivitet er viktig.

– Alle voksne bør daglig være i fysisk aktivitet en halv time. Og ja, det går an å ta skippertak, trøster Olsen.
Barn skal være i fysisk aktivitet 60 minutter hver dag.
– Vi skal blant annet få et innblikk i hvordan gymtimene er. Er denne undervisningen slik at den utvikler videre treningsglede? undrer Danielsen.

– Og vi må se om det er nok gatelys og om sykkelstier er måket om vinteren, sier Olsen.
Her er noen av tallene fra folkehelsestatistikken:

Ille bra:

• Fredrikstad-ungdom trives bedre på skolen enn det som er vanlig ellers i landet.
• Røking ser ut til å være et mindre problem i Fredrikstad.

Ille dårlig:

• Kun halvparten av østfoldingene spiser grønnsaker daglig.
• Forventet levealder på Fredrikstad-menn er lavere enn landsgjennomsnittet.
• 12 prosent av østfoldingene over 18 år er veldig eller ganske plaget av søvnproblemer – hele 30 prosent av arbeidsledige, trygdede eller folk med sosialhjelp har søvnproblemer
• Andel uføretrygdede under 45 år er i Fredrikstad høyere enn i landet for øvrig.