Det sier huseieren som det siste året har leid ut en bolig til en rusmisbruker med husleiegaranti fra Nav. Han ønsker å være anonym, men har invitert f-b.no inn i leiligheten for å vise hva slags forfatning leiligheten er i etter leieforholdet.

– Forfatningen på leiligheten viser vel hvordan dette leieforholdet har vært. Jeg har vært naiv da jeg valgte å leie ut til denne personen, men jeg kunne ikke i min villeste fantasi vite at det skulle by på så store problemer, sier utleieren.

LES OGSÅ: Tommy og Erik lever sine liv på gaten

Vil advare andre

Han sier at han ønsker å fortelle sin historie for å advare andre mot å tro at en husleiegaranti fra Nav gir en forsikring dersom utleieforholdet blir et mareritt.

– Denne husleiegarantien fra Nav er ikke verdt papiret den er skrevet på. Jeg har ikke fått noe som helst hjelp derfra. Hver gang jeg har forsøkt å kontakte Nav, har jeg møtt en arrogant holdning. De har ikke bistått med noe som helst.

Leietageren har nemlig ikke klart å gjøre opp for seg, og det er først ved fraflytting eller etter at huseier selv får leietager kastet ut at husleiegarantien slår inn.

– Denne husleiegarantien dekker uansett ikke kostnadene mine på denne leiligheten etter at den har blitt fullstendig rasert. Jeg må totalrenovere hele leiligheten. Badet, stua og kjøkkenet er helt ødelagt, og leiligheten er full av brukte sprøyter, sier han.

LES OGSÅ: – De står her klokken fem om morgenen

Han er mildt sagt frustrert over situasjonen som har oppstått.

– Nav og kommunen er jo avhengig av oss som leier ut for at personer med en vanskelig hverdag og rusproblemer skal ha et sted å bo. Da må det være et minstekrav at de stakkars personene blir fulgt opp. Nå blir de bare overlatt til seg selv, mens vi som eier boligen blir sittende igjen med et mareritt av en sak, forteller han.

– Aldri igjen

Huseieren sier til f-b.no at han aldri kommer til å gjøre den samme tabben igjen.

– Jeg kommer ikke til å være så naiv en gang til. Ukentlig har jeg fått telefoner fra naboer, og kommunen truer meg med dagsbøter på grunn av alt søppelet som ligger utenfor. Når jeg ringer for å fortelle at det ikke er mitt søppel, er svaret at jeg bare må ordne opp. Jeg har ikke fått hjelp fra noen, sier han.

LES OGSÅ: Skrikende behov for kommunale boliger

Han tør ikke engang å anslå hvor mye han har tapt på leieforholdet.

– Kommunen og Nav er nødt til å forstå at dette er personer som ikke kan ta vare på seg selv. Det nytter ikke å stille opp med en husleiegaranti, og tro at de klarer å ta vare på seg selv. Jeg har vært innom leiligheten for å rydde opp en rekke ganger, men uka etter er det like ille igjen. Bare den siste tiden har jeg skiftet vinduer for 15.000 kroner. Leiligheten må totalrenoveres nå som leietageren er ute, sier han.

– Utleier har et ansvar

I morgen skal helse- og velferdsutvalget i kommunen behandle boligsosial handlingsplan der blant annet ordningen med husleiegaranti gjennom Nav skal vurderes.

Dagens ordning med husleiegaranti gir kun utleier en forsikring om inntil tre måneders leie dersom leietaker ikke er i stand til å betale for seg. I praksis betyr det at utleieren f-b.no har snakket med ikke har krav på å få tilbakebetalt for de andre ødeleggelsene gjennom Nav.

– Dersom man har en leieboer med husleiegaranti fra Nav, så står det klart og tydelig hva som gjelder i kontrakten. Jeg kjenner ikke til denne saken, og kan naturligvis ikke uttale meg om den, men generelt kan en husleiegaranti gi utleier krav på inntil tre måneders dersom leietager ikke har betalt for seg ved fraflytting, sier Lise Mette Paulsen hos Nav i Fredrikstad.

LES OGSÅ: Nå er tålmodigheten slutt

Paulsen sier videre at Nav ikke er part i et leieforhold, selv om det er blitt gitt en husleiegaranti.

– Generelt kan jeg si det at en husleiegaranti er veldig konkret, og beløpet som huseier eventuelt har krav på er oppgitt i kontrakten. Det er viktig at utleier tar seg tid til å gjøre seg kjent med hva husleiegarantien faktisk innebærer, sier hun.