Mens Norges Magnus Carlsen fortsetter å herje med Indias regjerende verdensmester Viswanathan Anand i India, gjorde Rolvsøy-gutten Stian Johansen (18) rent bord i NM i sjakk i aldersklassen 17-25 år på Hamar.

– Magnus Carlsen er kanskje mulig å slå, men skulle jeg klare det, måtte jeg ha trent 20.000 timer først, sier Stian Johansen - ennå bare 18 år gammel.

SE VIDEO: FBTV versus sjakk--Norgesmesteren. Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Satser helt i toppen

– Når du er student i åtte timer hver dag, er det ikke lett å finne nok tid til å trene sjakk resten av døgnet, men mitt mål er like vel å bli én av Norges tre beste sjakkspillere, sier 18-åringen fra Rolvsøy - som allerede i dag er blant landets 200 beste, uansett alder.

– Er det matematikk, improvisasjon eller innøvde trekk som skal til for å bli veldig god?

– Det er nok en kombinasjon av alle de tre elementene, men det er ikke så mye regnestykker som skal til som det er intuisjon. I likhet med Magnus Carlson spiller også jeg med intuisjon - på den måten at jeg vet om et trekk er bra eller ikke.

Mange slags åpninger

– Åpningen er viktig, og mange av dem er oppkalt etter steder?

– Magnus Carlsen bruker ofte Spansk åpning, mens de er italiensk og Nimzoindisk åpning som er de to mest populære åpningen på høyt nivå.

– Og da vet begge spillerre nøyaktig hva som kommer, hva er vitsen med det?

– Åpningene er forutsigbare. Det er som regel bare teori som brukes i åpningene. Det er først i midtpartiene at kampene avgjøres, sier Stian Johansen.

Lett kamp

FBTV stilte til kamp mot ungdoms-sjakkmesteren, og hadde ingen sjanse i havet.

Ti - tolv trekk var var alt som skulle til, før f-b.no var satt i sjakk matt.

Den unge sjakkmesteren forklarer nøyaktig hva FBTVs mann gjorde feil, nemlig å sette løperen i spill for tidlig.

– Løperen er en viktig offiser. Den er ikke verd så mye, men omtrent tre bønder, og du skulle ikke ha satt den i slag så tidlig. Det var en tabbe ...

Etter mange hundre år er fremdeles ikke alle sjakkstillinger sett

– Dette spillet er en konsentrasjonssport, sjakk kommer trolig fra Asia, og er mer enn 1500 år gammelt. Hvorfor har det overlevd så lenge?

– Det er et veldig tidløst spill, og etter mange hundre år, er fremdeles ikke alle sjakkstillinger sett. Det gjør at det fremdeles er spennende og utfordrende.

– Carlsen tar VM

– Hvor spennende er det for deg å se et sjakk-VM?

– Det er veldig spennende, men årets VM er ikke det lenger, for dette tar Magnus Carlsen hjem nå.

– Fordi?

– Etter torsdagens seier har han seks poeng, og mangler bare et halvt poeng for å vinne. Det tar han i remis i neste kamp, og blir verdensmester.

– En voldsom sjakkbølge skyller nå over landet, hva betyr innsatsen fra Magnus Carlsen for sjakkmiljøet?

– Det er veldig viktig, sier Stian Johansen, som hver onsdag underviser yngre spillere på Lisleby samfunnshus for Fredrikstad Schakselskap.

– Et par nye har allerede dukket opp her hos oss denne uken, og slik er det nok over hele landet for tiden. Carlsens innsats har veldig mye å si, mener vår lokale sjakkmester.