Skal fortelle Fredrikstad-folks historier

Disse ungdommene skal fortelle historiene til hverdagshelter i Fredrikstad. Daniel Gabrielsen, Harriet Mellquist, Ingrid Reigstad, Camilla Johannessen, Kine Onstad Ødegård Nicholas Kristiansen, Heidi Massén Henriksen, Andreas Harjo Kjellmann, Helene Zeylon, Andrea Rådahl, Ingrid Forsberg, David Engmo og Melvin Østensen.

Disse ungdommene skal fortelle historiene til hverdagshelter i Fredrikstad. Daniel Gabrielsen, Harriet Mellquist, Ingrid Reigstad, Camilla Johannessen, Kine Onstad Ødegård Nicholas Kristiansen, Heidi Massén Henriksen, Andreas Harjo Kjellmann, Helene Zeylon, Andrea Rådahl, Ingrid Forsberg, David Engmo og Melvin Østensen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De neste dagene skal disse ungdommene bruke all sin tid på å lage levende portretter av «hverdagshelter» i Fredrikstad. Resultatet vil du få se på Dok:14-festivalen og FBTV.

DEL

– Det blir en utfordring. Å få frem følelsene og få frem hvordan de har de på jobb. Og formidle følelsen av stillhet – det blir vanskelig, sier Andrea Rådahl og Ingrid Forsberg, elever ved medier- og kommunikasjonslinjen ved Glemmen videregående skole.

Å få frem følelsene og få frem hvordan de har de på jobb. Og formidle følelsen av stillhet – det blir vanskelig

Dokumenterer samtiden

De skal tilbringe natten til onsdag sammen med en nattevakt ved et av byens eldresentre – og videoutstyret sitt. Resultatet skal bli et videoportrett av et hverdagsmenneske som til vanlig ikke figurerer i media. 13 av medelevene skal portrettere andre hverdagsmennesker i byen: fra en prest i Kirkens bymisjon til en ung, somalisk gutt. 

LES OGSÅ: Fotobesøk fra New York 

Det er i forbindelse med den store fotofestivalen Dok:14, som starter på torsdag, at medier- og kommunikasjonselevene holder workshop hvor oppgaven er å dokumentere samtiden, sett med unge blikk. De ferdige videoportrettene vil bli vist på festivalen på Litteraturhuset og på FBTV på disse nettsidene.

– En del av vår kollektive hukommelse

– Ideen har vi egentlig rappet fra NY Times' prosjektet «One in 8 million», hvor vanlige folk forteller sin historie. Håpet er at dette er noe vi kan gjenta og gjøre større for hvert år, slik at vi hvert år sitter igjen med tidsbilder av de som er her nå. Det kan jo få en verdi etterhvert, som en del av vår kollektive hukommelse, sier Adrian Øhrn Johansen, fotofaglærer ved Glemmen videregående skole, der de fleste elevene på workshopen går til daglig.

Det var etter fjorårets fotofestival, Dok:13, at ideen om egen videoworkshop for unge talenter i forbindelse med festivalen ble født. Glemmen og Mysen videregående skoler ble koblet på, og har plukket ut totalt 15 elever som skal lage videoportretter.

På workshopen på Røde Mølle er også ti av avgangsstudentene ved fotojournalistlinjen ved Høgskolen i Oslo for å assistere vgs-elevene.

Svensk stjernefotograf på laget

På plass er også Aftonbladets Magnus Wennmann, årets fotograf i Sverige i 2012. Han skal være med elevene i tykt og tynt i alle de tre dagene workshopen varer.

– Det skal bli utrolig morsomt å se hva de får til. Dette blir lærerikt for meg, også, sier fotografen, som ikke legger skjul på hva han mener er det aller viktigste for elevene å ha i bakhodet når de skal ut i Fredrikstad og lage levende hverdagsportretter:

LES OGSÅ: 120.000 sikrer at det blir festival

– Det aller viktigste er kreativiteten. At man våger å være kreativ, våger å prøve og våger å mislykkes. Det er viktig ikke å være redd for å gjøre feil, for det er der nøkkelen til å lære ligger, smiler Wennmann. 

Med videoutstyr og sovepose

Hele gjengen av elever og studenter har med seg soveposer og skal overnatte i workshoplokalene. Håpet er å skape en tett stemning hvor det handler om multimedia i tre samfulle dager. Og deretter håper iallfall fotoansvarlig Øhrn Johansen at erfaringen blir så vellykket at workshopen kan arrangeres igjen – helst i en større og mer langvarig form – neste år.

– Vi har et hårete mål om at vi skal vokse, kanskje doble antall deltagere allerede neste år. Det hadde jo vært kult å ha med folk fra hele landet her, sier Øhrn Johansen. 

Videoportrettene av «hverdagsheltene» i Fredrikstad, kan du se her på FBTV fra helgen. 

Artikkeltags