f-b.no skrev for drøye to uker siden om Linnea Sjøberg og Henrik Leren (begge ti år) som ble nektet å være med rutebussen fordi de kunne oppta plass fra andre. Forrige uke opplevde Maria Hagen (48) det samme da hun skulle hjem etter en tur til byen, men med begrunnelse om at sjåføren angivelig ikke «likte» å ha med elektriske rullestoler i bussen.

– Assistenten min gikk for å snakke med sjåføren, samtidig som en syklist som også skulle ta den samme bussen, begynte å gjøre klar rampen for meg. Mens han hjelper meg med det, kommer plutselig sjåføren løpende og roper at han skal slutte, fordi han ikke vil ha meg med. Til assistenten min sa han at det var fordi han ikke liker elektriske rullestoler på bussen, sier hun.

Hvis det er noen som ikke gjør jobben sin, så tar vi det alvorlig og kommer til å ta det opp med sjåføren.

Ifølge Hagen, som har vært avhengig av rullestolen i 18 år, sto hun først i køen for å ta bussen, som nesten var tom da den kom til holdeplassen i 13-tiden.

– Jeg ble veldig sint og kokte innvendig. Det er diskriminerende. Tenk om det hadde vært den siste bussen hjem på kvelden? Skulle jeg bare blitt stående der, da? undrer hun.

– Det er ikke akseptabelt       

Markedssjef i Østfold Kollektivtrafikk, Kjetil Gaulen, sier til f-b.no at de har hatt et problem med sjåfører som ikke vil frakte rullestolbrukere.

– Jeg vet ikke om det skyldes holdninger eller misforståelser, men vi har nok hatt et lite problem med at ikke alle sjåførene forholder seg til at de skal ta med rullestolbrukere så frem det er plass i bussen, forklarer han.

Les også: Frustrert over dårlige rullestol-forhold

Han understreker at rullestolbrukere som blir nektet adgang på bussen, ikke må nøle med å ta kontakt med Østfold kollektivtrafikk for å få ordnet alternativ transport.

– Alle er velkomne på bussen – det gjelder også rullestolbrukere. Vi har tatt opp dette problemet både skriftlig og muntlig med Nettbuss, som kjører de lokale bussrutene i distriktet, for dette er rett og slett ikke akseptabelt.

Vil ha henvendelser fra brukerne

Fungerende direktør for Nettbuss i Østfold, Knut Willy Sørensen, kjenner ikke til den aktuelle situasjonen, men forklarer at han har vært i kontakt med Gaulen i Østfold Kollektivtrafikk for å finne en løsning på problemet.

– Vi skal ikke ha det sånn. Sjåførene skal ta med rullestolbrukere på bussen hvis det er plass, og hvis rullestolene ikke veier for mye, sier han.

Han ønsker gjerne at alle som tar bussen skal ta kontakt med selskapet dersom de opplever noe lignende.

– Henvendelser fra brukerne er bare bra, for det er slik vi blir bedre. Og hvis det er noen som ikke gjør jobben sin, så tar vi det alvorlig og kommer til å ta det opp med sjåføren. Vi tar med rullestolbrukere på bussen, det skal ikke være noen tvil om det.

– Gir meg ikke så lett

For Hagens del har ikke opplevelsen med å bli nektet adgang til bussen satt en stopper for at hun vil ta buss igjen.

– Jeg tar ikke så mye buss til vanlig, men de nye bussene er fine for rullestolbrukere, for de er enkle å komme inn i og har romslig plass. Jeg gir meg ikke så lett, og kommer nok til å prøve å ta bussen igjen, sier hun.