Det sa direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening fredag ettetermiddag.
Han siktet til romfolkets campingvogner som sto ulovlig tett på Kiæråsen, og om metallrør isolert med glava som brukes sammen med vedovner i to av de åtte vognene som er plassert der.
Brannvesenet rykket ut
– Det er mye her som er i strid med både brannloven og forskriftene, sa også varabrannsjef Per Svanes.
Brannsjef Øystein Hansen hadde fri fredag, men reagerte straks han hadde lest artikkelen som f-b.no publiserte.
– Jeg kjente ikke til dette. Vi har nå vært på befaring, og brannvesenet har nedlagt fyringsforbud og forlangt vognene flyttet lenger fra hverandre, opplyser han til f-b.no ved 17-tiden fredag ettermiddag.
– Vi delte dessuten ut en mengde røkvarslere - fordi dette var ikke noe de hadde fra før, sier brannsjefen.
SE VIDEO: Slik er romleiren på Kiæråsen sett fra lufta.
Minst tre meter
Vognene kom på plass på den opparbeidede plassen ved Kiæråsen torsdag, og romfolket jublet.
- LES OGSÅ: Nå er vi hundre prosent happy.
Men ikke folk som steller med brannvern.
– Dette er ikke lovlig. Avstanden skal være minst tre meter. Vi anbefaler fire, fordi dagens campingvogner er større enn da disse bestemmelsene i brannloven ble vedtatt, sier Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.
Det kan ikke bo folk der
– Dessuten er materialet i campingvogner svært brennbart, og materialet utviklet særlig farlig røk. Kombineres den tette plasseringen med vedfyring i slike ovner og piper som beskrevet, er dette livsfarlig. Det kan ikke bo folk der, sier Karlheim.
SE VIDEO: Hull i taket gir familien varme. Artikkelen fortsetter under videoen.
– Vi skulle ha streket opp avstanden før vognene kom på plass, men nå er det dialog mellom partene, og vognene vil bli forlangt flyttet innen mandag, sa teknisk sjef Roy Henning Jakobsen - før brannsjefen reagerte og besøkte leiren.
– Hvor langt fra hverandre skal de stå?
– Minst tre meter, kanskje noe mer, sier han.
– Det fyres i ovner med metallrør-biter som røkrør i noen av vognene, hva med dette?
– Jeg vil ta dette opp når administrasjonen kommer på jobb mandag, sa teknisk sjef.
– Mandag er for sent
– Det holder ikke å vente til mandag. Dersom noe skulle skje i helgen, kan dette få alvorlige konsekvenser, dersom det skulle bli brann, var Dagfinn Kalheim i brannvernforeningens syn.
– Det minste som må gjøres, er å flytte vognene lenger fra hverandre, og nedlegge fyringsforbud, mente han.
– Siden politikerne har pålagt teknisk avdeling å etablere leiren, og andre ansatte har ansvaret for brannvernet, kan det være en juridisk nøtt hvem som har ansvaret dersom noe alvorlig skulle skje, sier advokat Harald Otterstad.
– Nei, det er kommunen ved ordføreren som har det formelle ansvaret i en slik situasjon, sier brannvernforeningens leder.
– Dersom brannsjefen i kommunen kjenner til disse forholdene, plikter han å rapportere det, og kommunen må stenge leiren straks, mente han.
– Kontrollerer i helgen
Og som svar påtiltale har altså brannsjefen nå sørget for å få flyttet vognene lenger unna hverandre, og nedlagt fyringsforbud i de to vognene som har uforskriftsmessige vedovner.
– Det var god dialog på stedet, og de som bor i leiren lovet å rette seg etter påleggene. Vi kommer til å kontrollere om våre pålegg blir fuglt i løpet av helgen, sier brannsjefen.