– Siktelsen kan ha en preventiv effekt

Siktet: PST pågrep 22-åringen på Gardermoen. Han er løslatt, men fortsatt siktet.foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix  ¬

Siktet: PST pågrep 22-åringen på Gardermoen. Han er løslatt, men fortsatt siktet.foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix ¬

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Siktelsen av 22-åringen fra Fredrikstad for å ha deltatt i terrorhandlinger i Syria, kan virke avskrekkende på andre som vurderer å gjøre det samme.

DEL

Det er professor Jo Stigen ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo som påpeker dette overfor NRK.
Flere andre nordmenn er nemlig ventet å returnere til Norge etter å ha deltatt i væpnet strid i det borgerkrigsrammede landet.
– Saken blir viktig for å se hvor lett det er å ramme slike handlinger. Det kan tenkes at det har en preventiv effekt at man risikerer straff når man kommer hjem. Det er et viktig signal, sier Stigen til NRK.
Han peker blant annet på at Stortinget har gitt domstolene i Norge jurisdiksjon over nordmenn som deltar i terrororganisasjoner i utlandet – når denne organisasjonen har tatt konkrete skritt for å realisere sitt formål med ulovlige midler.
– Om terrorhandlingene er observert av norske myndigheter eller er observert av andre, blir et spørsmål om troverdighet, og hvor pålitelige opplysningene er. Men det er ikke noe krav om at norske myndigheter skal ha gjort observasjonene, sier Stigen til NRK.
22-åringen er ifølge sin forsvarer John Christian Elden sterkt uenig i anklagene og siktelsen etter hjemkomsten til Norge fra Syria.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken