Sier nei til eiendomsskatten

Ordfører René Rafshol (til venstre) og Christian Holstad Lilleng (sittende) har begge signert den borgerlige samarbeidsplattformen sammen med Frp. Der er nedjustering og senere fjerning av eiendomsskatten et av hovedmomentene. I midten Lisa Halvorsen som har praksisuke hos ordføreren.

Ordfører René Rafshol (til venstre) og Christian Holstad Lilleng (sittende) har begge signert den borgerlige samarbeidsplattformen sammen med Frp. Der er nedjustering og senere fjerning av eiendomsskatten et av hovedmomentene. I midten Lisa Halvorsen som har praksisuke hos ordføreren. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

I går la rådmann Morten Svagård frem sitt budsjett. – Mye bra, men eiendomsskatten kan vi ikke leve med, sier posisjonen.

DEL

Inntektene er lave og det er liten grunn til å tro at de skal bli bedre i perioden frem til 2015. Derfor foreslår rådmannen at eiendomsskatten økes til 3,5 promille, noe som vil gi 10 ekstra millioner i en slunken kommunekasse.

– Vi har gått til valg på at eiendomsskatten skal reduseres og fjernes, dette blir ikke lett å akseptere, sier varaordfører Frederikke Stensrød etter at rådmannen hadde redegjort for hvordan han ønsket å løse bygdens problemer. Et rungende nei sier også ordfører René Rafshol og Venstres Christian Holstad Lilleng som får følge av Johan Edvard Grimstad (Sp) som gjerne vil lage sitt alternative budsjett, uten en økning i eiendomsskatten.

Del på Facebook

Mye å glede seg over

I forslaget vil rådmannen gjennomføre såkalte kostnadsreduserende tiltak på åtte millioner, en rekke av tiltakene ble for snaue to måneder siden redegjort for i Svagårds kuttforslag. Gammel moro, det vil si tidligere års underskudd, vil han dekke inn med 8,5 millioner i løpet av neste år og resten i 2013. Stensrød synes at det finnes flere interessante og gode elementer man kan glede seg over i budsjettforslaget.
– Jeg liker visjonene, sier hun, og peker på flere tiltak innen skole og eldreomsorg som kan gjennomføres uten at det koster for mye.
–Det går på holdninger, og det er bra, sier hun.

Heller ikke Arbeiderpartiets Kjell Løkke er overbegeistret for økonomisiden.

– Hadde det ikke vært for momskompensasjonen knyttet til bygging av omsorgsboligene, ville dette ha vært en katastrofe, sier han. Rådmannen innrømmer også at uten de inntektene ville han neppe kunne ha lagt frem forslaget slik man så det i går.

Skole ikke skadelidende

Løkke sliter med å finne budsjettvinnere, men er glad for at tjenestenivået blir opprettholdt.
– Og så er det bra at skole og omsorg ikke blir skadelidende.

Rådmann Svagård påpeker at det er to målsettinger som ligger bak forslaget, og det er ønsket om handlefrihet og investeringsevne.
– Kun på den måten får vi utviklet kommunen, sier han, og minner om at kommunen tjener lite penger, og at eiendomsskatten kan oppjustere det.
 

Artikkeltags