– Seks hus i boligsvindelsaken brant ned etter gjennomført salg

Politietterforsker Bjørn Helge Myhre og statsadvokat Peter Johansen mener banker er svindlet for 40 millioner kroner, etter at boliglån på 108 millioner kroner er tatt opp på bakgrunn av falske papirer.

Politietterforsker Bjørn Helge Myhre og statsadvokat Peter Johansen mener banker er svindlet for 40 millioner kroner, etter at boliglån på 108 millioner kroner er tatt opp på bakgrunn av falske papirer. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Ikke skyldig, sa alle de seks mennene som i tre måneder må sitte i Fredrikstad tingrett tiltalt i norgeshistoriens største bolisvindelsak. – Seks av de 53 husene brant ned etter salget, hevder aktor i saken.

DEL

Ett enslig ja på ett eneste av de nærmere 70 tiltalepunktene ble riktig nok gitt av én av de tiltalte, en tidligere ansatt i DNB NOR Bank ASA, som erkjente å ha forledet sin bank til å gi ett av svært mange lån.

Les også: Millionlån emd falsk attest fra pizzarestaurant

108 millioner

Tiltalen omfatter svindel med kjøp av 35 boliger for mer enn 108 millioner kroner i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss, Oslo, Lillestrøm og Røyken.

De tiltalte er 42, 39, 37, 36, 33 og 32 år gamle. Tre er fra Fredrikstad, to fra Oslo og den siste fra Moss. To av dem er tidligere ansatte i DNB.

Både denne banken og Storebrand Bank ASA, Skandiabanken, Rygge og Våler Sparebank, BNP Paribas, Bankpartner og Lillestrømbanken mener seg svindlet for 40 millioner kroner.

Tiltalen er 17 sider lang og saken har 2000 sider dokumenter

Maratonsak

Tiltalen er 17 sider lang, og rettssaken, som startet mandag 13. august, vil vare helt til 23. november. Det tok statsadvokaten halvannen time bare å lese opp de nærmere 70 tiltalepunktene.

– Dette er ingen vanskelig sak, det dreier seg stort sett om falske lånesøknader, men den er svært omfattende, sa statsadvokat Peter Johansen i sitt innledningsforedrag, og viste til mer enn 2000 sider dokumenter knyttet til 53 låneopptak og fire forsøk på lån.

De seks forsvarsadvokatene i saken har med seg digre trillebager med dokumenter, og de fyller 8–10 meter hylleplass med dokumentpermer i Fredrikstad tingretts største forhandlingsrom, rettssal 6.

Les også: Fem millioner og tap for Meum

Falske papirer

Statsadvokat Peter Johansen mener svindelen ble utført ved hjelp av flere sett forfalskede dokumenter: kjøpekontrakter,  takster som skrudde eiendommenes verdi altfor høyt, ansettelsespapirer og fiktive lønnsslipper, som ga millionlån i en rekke banker.

Tiltalen omfatter også besittelse av flere ulovlige håndvåpen.

Det er ikke straffbart å selge hus til overpris

Seks hus rammet av brann

Aktor hevdet at seks av boligene som saken omfatter ble rammet av brann etter at kjøpene var gjennomført, og at et ektepar er dømt for forsikringssvindel etter én av brannene.

Deler av saken er eller tidligere behandlet i Fredrikstad tingrett, der en sjuende tiltalt er frikjent, fordi det var tvil om hvem som har produsert de falske dokumentene. Den første saken er nå anket.

Nettopp spørsmålet om andre enn de tiltalte kan ha produsert de falske papirene, er et sentralt punkt som flere av de seks forsvarerne vil prosedere på i dagene som kommer.

– Det er heller ikke straffbart å selge boliger til overpris, sa advokat Abedliah Saeme i retten mandag.

– Min klient ble først etter pågripelsen kjent med at papirene var falske, sa advokat Magne Furuholmen, som mener det heller bør rettes søkelys mot takstmenn og lånekonsulenter i finanstitusjoner.

To takstmenn som er brukt i mange av salgene er ikke tiltalt, på tross av deres takster lå til grunn.

I en tidligere tingrett er eiendomsmeglerfirmaet Meum i Fredrikstad, sammen med et forsikringsselskap, dømt til erstatning fordi saksbehandlerne burde ha skjønt at bolighandelen var svindel.

En tidligere DNB-ansatt har tapt en arbeidsrettssak, etter at han ble sparket.

Falske takster, lønnsslipper og stråmenn som stakk av med penger

Flere metoder

Ifølge statsadvokaten har svindelen foregått enten ved reelle kjøp til for høy takst, slik at reelle kjøpere sitter med høy gjeld som ikke kan forsvares i boligenes verdi, ved kjøp gjennom stråmenn som har lånt penger og senere stukket av, eller i samarbeid med selgere – som senere har fått utbetalt en del av fortjenesten.

Advokatkobbel

Retten administreres av Hilde Rostad, mens statsadvokaten bistås av politietterforsker Bjørn Helge Myhre og Åshild Kringstad fra skattedirektørens kontor. Advokatene Stein Ø. Østberg, Hermann Skard, Abdeliah Saeme, Morten Furuholmen, Vidar Helgheim og Thomas Randby representerer de tiltalte, som forklarer seg i retten fra tirsdag morgen.

Artikkeltags