Gå til sidens hovedinnhold

Sammenligner Norge med Sør-Afrika under apartheid

Artikkelen er over 7 år gammel

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, er svært krass i sin kritikk av hvordan nordmenn behandler fattige og mennesker i nød.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme trekker sammenligninger til Sør-Afrika under apartheid, og går hardt ut mot hvordan vi i Norge tar i mot romfolk og andre mennesker i nød.

– Nordmenn støter bort fattige som Sør-Afrika holdt de svarte unna under apartheid, sier Sommerfeldt til NRK Østfold.

– Det har ikke vært pent å se på hvordan de har blitt møtt. (...) De svarte fattige må holde seg vekk fra oss, for da kan de tro at det er deres egen skyld at de er fattige, forklarer han videre.

LES OGSÅ: Holdt flammende tale for asylbarna

Likegyldighet og apati

Det var i et foredrag under Diakonikonferansen i midten av november at Sommerfeldt rettet søkelyset mot Norges behandling av de svakerestilte i samfunnet.

I foredraget sier Sommerfeldt at Norge er unike i den forstand at hele befolkningen historisk sett er ekstremt velstående.

– Men ikke enestående, understreker han, og det er her han trekker inn den hvite befolkningen i Sør-Afrika, som han mener er det mest nærliggende eksempelet.

Den største myten blant oss er at vår ekstreme velstand skyldes vårt eget arbeid og fortjeneste

Biskopen stiller spørsmål ved hvordan den hvite befolkningen håndterte sin rikdom i et hav av fattigdom, og hvordan de rettferdiggjorde sin status. Han nevner en rekke elementer, og trekker frem likegyldighet og apati som den mest utbredte overlevelsesmekanismen.

– De fleste hadde nok med sitt eget liv, og så lenge det gikk rimelig greit, var det liten grunn til bekymring. Ubehaget ved de andres fattigdom kunne lett døyves over et glass vin og en øl på en grillfest med likesinnede, og en kunne lett dyrke frem historier om de fattiges mangler og svakheter som forklarte godt hvorfor det ble som det ble, sier han i foredraget.

Les hele Sommerfeldts foredrag på kirken.no.

– Vi må ta ansvar

Sommerfeldt mener det er lett å gjenkjenne denne overlevelsesstrategien i dagens Norge.

– Den største myten blant oss er at vår ekstreme velstand skyldes vårt eget arbeid og fortjeneste, sier han i foredraget.

Nå mener biskopen at nordmenn må innse realitetene, og ta ansvar for situasjonen her i landet.

– Vi er på mange måter problemet med vår velstand, og vi må slutte å skylde på andre. Vi må ta ansvar for fattigdomskrisen, konkluderer han i intervjuet med NRK Østfold.

LES OGSÅ: – Må forstå hele kulturen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.