Risikerer å måtte ødelegge over 2 millioner bokser etter designtabbe

På leverposteiboksen ser vi et såkalt ovalmerke. Merket på boksen sier at boksen er produsert i Abba i Sverige, mens den i virkeligheten er produsert i Fredrikstad. Til høyre ser vi det riktige merket. Nå risikerer Stabburet å måtte destruere rundt 2 millioner bokser på grunn av denne feilen.

På leverposteiboksen ser vi et såkalt ovalmerke. Merket på boksen sier at boksen er produsert i Abba i Sverige, mens den i virkeligheten er produsert i Fredrikstad. Til høyre ser vi det riktige merket. Nå risikerer Stabburet å måtte destruere rundt 2 millioner bokser på grunn av denne feilen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stabburet risikerer å måtte destruere nesten 2,2 millioner leverposteibokser på grunn av en liten designfeil på emballasjen.

DEL

– Tabben omfatter 2,2 millioner bokser som har fått et feil EFTA-merke. Feilmerkingen forteller at boksene er produsert i Abba i Sverige, mens de i virkeligheten er laget i Fredrikstad, sier kommunikasjonsdirektør i Stabburet, Dag Olav Stokken.

Dette har ført til at Mattilsynet har lagt ned forbud mot å selge disse boksene. Stabburet sitter derfor med store lagre av leverposteibokser.

– De fleste av disse boksene ligger på vårt lager, mens noe befinner seg på ulike grossistlagre, sier Stokken.

Kun et nummer som er feil

2,2 millioner er en betydelig mengde, med tanke på at det omsettes rundt 15 millioner bokser av denne typen hvert år.

Stokken presiserer at det er ingenting galt med produktet, og at det kun er EFTA-nummeret som er feil. Han oppfordrer Mattilsynet til å bruke fornuft.

– Det vil være en kraftig overreaksjon dersom Mattilsynet konkluderer med at boksene må destrueres.

På merket som er feil, står det «SE 900 EG», mens det riktige skal være «Norge 359 EFTA». Det er det eneste som er feil med boksen.

– For strengt

Stabburet er i dialog med Mattilsynet, i håp om at de slipper å destruere boksene.

– Vedtaket om omsetningsforbud er foreløpig. Tilsynet har ikke sagt noe om når dette vedtaket kommer, men inntil da blir vi sittende med boksene på lager.

Han understreker at det er et prinsipp i offentlig forvaltning, og at det skal være samsvar mellom feil og konsekvens, og legger ikke skjul på at han mener at Mattilsynets vurdering er for strengt.

Godkjente emballasjen

Det var i forbindelse med en designendring at feilen oppstod. Den danske leverandøren av emballasje hadde altså lagt inn produksjonsnummeret for Abba istedenfor Fredrikstad. Kommunikasjonsdirektøren vil ikke legge skylden på danskene.

– Vi har ikke hatt fokus på det i det hele tatt, men vi har jo godkjent emballasjen før vi fikk den.

Butikker kan gå tomme

Stokke forteller at det fremdeles er godt med bokser ute i butikkene.

– Men får vi ikke løst dette, kan butikkene gå tomme. Vi har bestilt ny emballasje fra Danmark, men vi er ikke klar til å starte produksjonen igjen før om noen uker.

Bekrefter forbudet

Mattilsynet bekrefter overfor Fredriksstad Blad at de har lagt ned et forbud mot at Stabburet kan omsette leverposteiboksene.

– Vi har vedtatt at vi fryser situasjonen for å sikre at de har kontroll på produktet, sier distriktssjef for Indre Østfold og Follo, Kirsti Ullsfoss.

Distriktssjefen sier at hun ikke har full oversikt over saken akkurat nå, og sier hun må diskutere saken med de som har behandlet saken hos tilsynet. Hun kan dermed ikke si noe om de blir å opprettholde forbudet.

– Det er blant annet det vi må diskutere, sier hun.

Er det rimelig at over 2 millioner bokser må kastes på grunn av en slik feil? Si din mening i kommentarfeltet

Artikkeltags