Historien om Luna er én av mange hundehistorier fra millionbyen Budapest som har fått en lykkelig, norsk slutt - mye takket være norske og utenlandske veterinærstudenter i Budapest. Den samme dagen som den tidligere gatehunden Luna (2) ble fanget av en hundefanger i februar i år, hadde hun fått åtte valper.

Så lenge det finnes så mange hunder – både i Norge og utlandet – som er hjemløse og trenger hjelp, vurderte jeg bare adopsjon.

Valpene ble avlivet av hundefangeren, før han selv tok kontakt med den norske Dyrevernalliansens søsterorganisasjon FAPF (Foundation of Animal Protection in Füzesabony), så Luna skulle slippe samme skjebne.

Vurderte kun adopsjon

Via organisasjonen havnet Luna i fosterhjem hos i Ungarn, som brukes for å trene hundene til å bo i vanlige hjem før de blir omplassert. Og der kommer den 23 år gamle Kråkerøy-jenta Hanne Johansen inn i bildet.

LES OGSÅ: Hunder blir lenket fast og forlatt

– Jeg hadde lenge tenkt på å skaffe meg hund, og har alltid vært klar på at jeg ville adoptere fremfor å kjøpe. Så lenge det finnes så mange hunder – både i Norge og utlandet – som er hjemløse og trenger hjelp, ville jeg aldri vurdert noe annet, sier hun.

Johansen tok kontakt med organisasjonen i Ungarn, og sammen fant de ut hvilken hund som ville passe 23-åringens hverdag best.

Var skeptisk i starten

I mai reiste Johansen til Budapest og hentet Luna, som da, etter å ha fått pass, chip og vaksiner, var klar for å komme hjem til 23-åringen.

Det var en sterk og hjerteskjærende reise.

– Hun er en kjempesnill og rolig hund, som er glad i å leke. Da jeg fikk henne var hun litt forsiktig, og spesielt skeptisk til gamle menn – noe som sannsynligvis har sammenheng med at hundefangeren var en eldre mann. Men det går mye bedre nå, forklarer hun.

LES OGSÅ: Steriliserer hunder i Ungarn

– Sterkt og hjerteskjærende

Også Fredrikstad-kvinnene Tanja Swahn og Mariann Svitsem Høili har engasjert seg i skjebnene til gatehundene i Budapest. Dyreelskeren Swahn hadde før jul i fjor med seg hundesenger fra Høili og 26.300 hjelpekroner som Fredrikstad-folk donerte til gatehundene.

– Det var en sterk og hjerteskjærende reise, og jeg er mer engasjert enn noen gang, sa Swahn om reisen da hun kom hjem.

Sarpsborg-student sentral

Det var gjennom veterinærstudenten Sarah Skrøland Westgaard fra Sarpsborg at Swahn ble kjent med den tøffe situasjonen for hunder i Budapest. Studenten fortalte om hunder som blir lenket fast og forlatt, utsultet og mishandlet, og om folk som kaster fra seg hele valpekull.

Studentene i Budapest, mange av dem norske, har lenge åpnet dørene sine for hjemløse hunder, som sto i fare for å gå en kald jul i møte da studentene dro hjem til jul. Og det var slik Swahn startet kronerullingen sin, som til slutt endte opp med 26.300 kroner fra Fredrikstad-folk.