Gå til sidens hovedinnhold

Rebecca (22) ble syk etter tungepiercing

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg er syk ennå og vil være det resten av livet, sier Rebecca Gundersen Kidd (22) etter tungepiercingen i Fredrikstad som påførte henne herpes.

 – Det kan være nok å kysse en tilfeldig partner mens du har sår etter piercingen, sier piercingekspert Håvard Frisell (47), som ikke har hatt befatning i sitt studio med denne aktuelle jenta og som understreker at slike komplikasjoner er uhyre sjeldne.

Jeg er glad for at så useriøse aktører ikke er i bransjen lenger

Rebecca fortsatt syk

Rebecca Gundersen Kidd er kurert for lysten på piercing etter opplevelsen hos et nå nedlagt piercingfirma i Fredrikstad.

– Heretter blir det bare øreringer på meg, sier hun til f-b.no. – Jeg er fremdeles smittet av herpes. Dette vil jeg være plaget med resten av livet, sier Gundersen Kidd.

Slåss lenge

Helt til i fjor slåss hun mot driverne av firmaet for å få erstatning, etter at hun mener seg påført herpes, fordi stangen som ble brukt til tungepiercingen var brukt av en annen eller uren da den ble satt inn.

Det var veldig lugubre lokaler

– Hygienevaner ble tydeligvis ikke fulgt og det var også veldig lugubre lokaler, forteller Gundersen Kidd om Fredrikstadbedriften som ble nedlagt kort tid etter hennes opplevelse.

– Jeg både sendte e-poster og snakket med dem på telefonen, men etter hvert hadde den aktuelle pierceren sluttet og så ble virksomheten nedlagt, sier ungjenta, som ville ha erstattet 2000 kroner i legeutgifter.

– Jeg kjenner godt til dette stedet og er glad for at så useriøse aktører ikke er i bransjen lenger, sier piercingekspert Håvard Frisell.

Det har ikke vært mulig for Fredriksstad Blad å innhente kommentarer fra det aktuelle firmaet, fordi det ikke eksisterer lenger og fordi innehaveren ikke oppholder seg i Norge.

Våknet med blemmer

– Dette var noe jeg hadde hatt lyst på lenge, så jeg gjorde det. Dette var en av de dummeste avgjørelsene jeg har tatt hele livet. Etter 4-5 timer begynte jeg å få feber.

– Dagen etter våkner jeg med små blemmer i munnen og jeg prøvde med isbiter for å dempe hevelsen. Blemmene ble verre og verre for hver time som gikk.

Blemmene ble verre og verre for hver time som gikk

– Tredje dag våkner jeg tidlig fordi jeg har vondt i tunga. Jeg går ned og ser meg i speilet og ser at piercingen har begynt å forsvinne inn i tunga mi! Og blemmene i munnen er helt grusomme! Jeg skynder meg selvfølgelig å ta ut piercingen. Jeg ville jo ikke at den skulle gro fast!

Havnet på sykehus

Rebecca Gundersen Kidd bor i Drammen og dro til legevakten der. Hun fikk medisiner som ikke hjalp og kontaktet fastlegen, som sendte henne rett på sykehus.

I Gundersen Kidds journal skrev legen: «Voldsomt utbrudd av afte-lignende sår i munnslimhinner etter piercing. Urene forhold».

blemme

Kan være tilfeldig partner

– Er det mulig å bli smittet av herpes gjennom brukt eller urent utstyr?
– Det er trist at det skjer og det burde ikke skje, men det er mulig, sier piercingekspert Håvard Frisell, som driver Madison Piercingsklinikk i Sarpsborg.

– Utstyret kan ha vært brukt og ikke rengjort og sterilisert. Da kan såkalt kryssmitte fra en annen person forekomme. En annen forklaring kan være kyssing av tilfeldig partner like etter at piercingen er innsatt. Med et sår i munnen kan man på den måten smittes av både herpes, hepatitt og HIV for den saks skyld, sier Frisell.

Infeksjoner etter hull i ørene hos frisøren forekommer oftere

Også kundens ansvar

– Betyr det på generelt grunnlag at kunden kan ha skyld selv?
– Ja. Det er vanskelig å ha kontroll på det som skjer etter at kunden forlater klinikken. Det kan være nok å spise feil mat eller oppsøke et skittent gatekjøkken for å få en tungeinfeksjon, sier Frisell som opplyser at slike problemer kan oppstå inntil tre uker etter at piercingen er utført.

– Hvor ofte får piercing så dramatiske konsekvenser som for denne jenta?
– Så godt som aldri. I alle fall ikke hvis man oppsøker godkjente klinikker. Jeg har drevet siden 1988. De siste ni årene har jeg drevet i Østfold og bare opplevd en eneste tungeinfeksjon, og den skyldtes en kunde som ikke fulgte elementære regler for munnhygiene, sier Frisell.

– Infeksjoner etter at folk tar hull i øret hos frisøren oppstår langt oftere, sier han.

Frisell er også opptatt av at foreldre ikke får panikk når de leser historier som dette, og forlanger at husets unge skal ta ut piercingen av frykt for at komplikasjoner kan oppstå.

– Tar du den ut skaper det bare rom for bakterier. Dette kan gjøre ting verre og skape problemer som ikke er der, sier han.

Kommentarer til denne saken