LO er godt fornøyd med det rødgrønne samarbeidet i Fredrikstad.

– Vi er kjempefornøyde med at de som styrer byen politisk er på gang, sier leder Arne Hansen i LO Fredrikstad til FB.

Politisk regnskap

I det han kaller faglig og politisk regnskap, lister han opp en rekke saker og områder, som Ap og samarbeidspartnere får æren for. Vesentlig mer heder enn politisk ledelse i forrige valgperiode, naturlig nok.

Sammen med Lisbeth Kristiansen i Fagforbundet og Fritjof Dattner i Fellesforbundet lister han opp eksempler:

– Nei til konkurranseutsetting av velferdstjenester, nei til salg av kommunale selskaper og ja til å bygge ut velferd, bedre skole, eldreomsorg og kulturlivet, sier Hansen.

LO mener organisasjonen også får gehør for bedre vikarordning, flere lærere og barnehageansatte, og bedre infrastruktur til industrien og innbyggerne. LO gir også rødgrønt samarbeid æren for at Fredrikstad blir en mer attraktiv by.

Les også: Ordfører-godord fra opposisjonen

Kamp for Daghøyskolen

– Vi er i en bakevje og ligger for langt unna E6. Derfor tror jeg det må jobbes videre med å få til et industriområde på Årum, sier Fritjof Dattner.

Han er naturlig opptatt av industribedriftene, og mener rødgrønn politisk ledelse er med på å sikre industriarbeidsplasser.

LO beundrer også Daghøyskolen, som et viktig verktøy for sosial utjevning i Fredrikstad.
– Det er stadig en kamp om Daghøyskolen, og foreløpig videreføres den, sier Dattner.

Glad for gratisferge

LO er også strålende fornøyd med gratis fergeforbindelse i Fredrikstad sentrum. Dette var ordfører Jon-Ivar Nygårds idé. LO ønsket seg bedre ferge, men fikk gratis ferge.

– Det ble undertegnet en forpliktende avtale, et politisk manifest, i 2010. Det er viktig at det ikke blir en sovepute for det politiske samarbeidet. Vi vil følge opp at løftene overholdes, sier Lisbeth Kristiansen.

Videre oppfølging går mot deltidsstillinger, mest i helsesektoren og skolen, hvor det er utstrakt bruk av deltid.

– Det er mye å jobbe videre med. Vi ønsker både mindre bruk av vikarer, og flere fulltidsstillinger, sier hun.

– De tenker for mye på politikk

Gamleordfører Eva Kristin Andersen mener LO bør konsentrere seg om arbeidstagerne de representerer.

– LO går altfor langt politisk. De burde jobbe mye mer med de oppgavene de egentlig skal gjøre, nemlig å hjelpe arbeidstagerne de representerer gjennom forbundene, sier tidligere ordfører Eva Kristin Andersen (Frp) til FB.

Les også: – LO tenker bare «meg, meg meg»

Konkurranse

Etter å ha sett på det politiske regnskapet til LO, konkluderer hun kjapt. Andersen mener at mange av de konkrete punktene LO er tilfreds med, langt fra er gjennomført eller ferdige.

– Å konkurranseutsette tjenester, betyr bare å skjerpe konkurransen slik at kvaliteten blir bedre. NHO viser stadig eksempler og solskinnshistorier som beviser forbedringer etter økt konkurranse, sier Andersen.

Ikke gratis

– Gratisfergen er egentlig ikke gratis. Det er bilistene som må betale. Det virker fint og hyggelig, men ingenting av det kommunen gjør er gratis, sier hun.

Hun mener bilistene får regningen i form ar parkeringsavgifter. Og om ikke så altfor lenge kommer også bompengene.

Les også: Nå er det fem kronere dyrere å ta denne