– Det er uvirkelig og fryktelig trist. Rafael var på oppdrag for vår humanitære stiftelse i Guatemala og ble skutt da bilen stoppet for rødt lys i et gatekryss, sier en sterkt beveget Skauen som kom hjem til Norge dagen før ranet skjedde.

– Adolfo kjørte meg til flyplassen. Han var ikke bare min sjåfør og vakt i Guatemala, men også en nær venn. Jeg har kjent ham i flere år. Han har også gjort en fantastisk jobb for lærere og elever ved Haugetun Folkehøyskole og deres arbeid i landet, sier Skauen.

Adolfo Rafael var også sjåfør for Mia Jøms under hennes besøk i Guatemala i 2009.

Den niende medarbeideren

Rafael er den niende av Skauens nære medarbeidere som er drept siden bistandsarbeideren og fredsbyggeren fra Kråkerøy kom til Guatemala. Den første som ble drept var ordføreren i Fredrikstads vennskapsby San Martin i 1982.

Adolfo Rafael
BESØKTE FREDSPRISVINNEREN Rafael satte stor pris på å få besøke fredsprisvinner Rigoberta Menchu hjemme hos henne.

Rafael var i banken sammen med en kollega på tirsdag. I baksetet i bilen satt ungdommer fra Guatemala som er med i et utvekslingsprogram med Norge og som nylig hadde vært her i landet.

Rafael skulle også levere penger til elever i Fredrikstads andre vennskapsby San Martin og hadde tatt ut en sum tilsvarende 15 000 norske kroner.

– Vi er alltid to i banken når vi tar ut penger for å sikre oss best mulig. Det som etter alt å dømme har skjedd er at en av de bankansatte har ringt mafiaen og fortalt om pengeuttaket. Da bilen stoppet på rødt lys etter noen minutter, kjørte det opp motorsykler på begge sider av bilen. Rafael ble skutt og drept momentant, mens kollegaen ble hardt skadet. Ungdommene i bilen ropte for å få oppmerksomhet, og ranerne stakk av uten å ta med seg pengene, opplyser Skauen.

For noen år siden ble han selv ranet, mens han jobbet for Kirkens Nødhjelp. Ranerne forsvant med bilen etter å ha skutt i bakken og opp i luften.

20 ordførerkandidater skutt

Guatemala har valg på søndag. Skauen opplyser at volden i landet har økt de siste ukene. Motstanderne av en demokratisk utvikling ønsker å skape kaos. 20 ordførerkandidater er skutt i et land som i snitt har 23 mord per dag. Nå ligger den tidligere generalen Otto Pérez Molina an til å bli ny president. Skauen ble godt kjent med presidentkandidaten under sitt arbeid som fredsmegler.

– Molina har vært flere ganger i Fredrikstad, opplyser Skauen.

Skal på minnestund

Petter Skauen reiser til Guatemala senere i måneden for å delta i minnestunden for sin mangeårige medarbeider Adolfo Rafael. Sammen med elever og lærere ved Haugetun Folkehøyskole skal han også bidra med penger til enken Carmencita.

– Adolfo hadde to døtre, den yngste var bare sju måneder gammel. Dødsfallet har rammet familien svært hardt, sier Skauen.

Eldre saker om Petter Skauen:

Petter Skauen får Østfoldprisen

Bjørn Hansen "lanserer" Petter Skauen som fredspris-kandidat

Fredsmegleren prøver på nytt

Petter Skauen er på Haiti