Per Sandberg langer ut mot det nye fengselet i Halden

Slik ser en celle i det nye fengslet i Halden ut.  Arkivfoto: Geir A. Carlsson

Slik ser en celle i det nye fengslet i Halden ut. Arkivfoto: Geir A. Carlsson Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Per Sandberg, nestleder i Frp, mener de kriminelle mister følelsen av straff, når de soner i «luksus-fengselet» i Halden.

DEL

Per Sandberg, leder av justiskomiteen på Stortinget, synes 1,3 milliarder kroner på ett fengsel med plass til 250 fanger er feilprioritering.
– Når standarden på andre fengsel går på sikkerheten løs, er ikke dette forsvarlig bruk av penger, sier Sandberg til Fredriksstad Blad.
Og legger til:
– Det er brukt millioner av kroner på blant annet kunst og flatskjermer. Samtidig blir folk tvunget til å sitte på glattcelle i syv, åtte dager, fordi det ikke er nok varetektsplasser.
Frp-toppen har ennå ikke selv besøkt fengslet i Halden, men han har sett bilder av de flislagte badene på cellene og flatskjermene som henger ved sengene.
I disse dager flislegger Sandberg sitt fire kvadratmeter bad i sin leilighet.
– Men jeg har ennå ikke fått meg flatskjerm, sier Sandberg.

SE BILDER: Slik ser det ut i Halden fengsel

– Tilnærmet hotellstandard

Frp sentralt gir full støtte til gruppeleder i Frp Fredrikstad, Bjørnar Laabak, som på onsdag uttalte til f-b.no at det nye fengselet var råflott, og feilbruk av penger.
– Uttalelsene sier en del om hans menneskesyn og er upassende, svarte Terje Moland Pedersen (Ap), statssekretær i Justis- og politidepartementet.

Det mener imidlertid ikke Frp-toppen.
– Det er helt klart at standarden er svært god. Det er en provokasjon mot folk flest å hevde det motsatte når fengselet har tilnærmet hotellstandard, sier Sandberg.
Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, synes det er merkelig dersom Frp mener at nybygde fengsler i Norge skal ha en standard som ikke er i tråd med tiden.
Og kommenterer Bjørnar Laabaks utspill slik:
– Vi kaster ikke folk i fangehull lenger i Norge. Dette er nemlig 2010. Bygger man et fengsel i disse dager, vil det jo være med den byggestandard som ligger i tiden.
– Høres ikke dette riktig ut, Per Sandberg?
– Det er ikke logisk at folk som faktisk ikke har gjort noe kriminelt, skal ha en dårligere standard. Fengslet i Halden har bedre fasiliteter enn de aller fleste sykehjem og barnevernsinstitusjoner. Og beboerne der er ikke kriminelle, svarer Sandberg.

Nygård mener imidlertid at det ikke er fasilitetene som bestemmer om en person enten skal fortsette eller slutte med kriminell aktivitet etter å ha sittet inne.
– Det er jo frihetsberøvelsen som er straffen, understreker Nygård– og tilføyer at det er lett å spille på en slik sak politisk, ved å hevde at standarden er bedre enn for eksempel ved et sykehjem.

Fengslet kan redde liv

Også Joar Kaasa, lokal rådgiver i rusmisbrukernes interesseorganisasjon, har kastet seg ut i den fengslende debatten.
– Hvis folk har blitt behandlet dårlig siden de var født, og så får en verdig behandling dersom de havner i fengsel ved at man unngår å stue dem inn på kalde og harde celler, så tror jeg det kan redde liv.

Kaasa mener de innsatte ved å sone i et fengsel som Halden kan få en helt annen utgang på sin kriminelle løpebane eller ruskarrièren.
Han har selv erfaring som innsatt og kjenner mange som, i likhet med ham selv, slet med å få den hjelpen de trengte for å bli rehabilitert – både innenfor murene og når steget endelig ble tatt ut i friheten.
– Den beste måten å få folk til å reise seg på igjen, er å tilby et mer «behandlende soningsmiljø» enn forhold som ikke gir den innsatte noe som helst, mener Kaasa.
– Bør man ikke ta slike innspill alvorlig, Sandberg?
– Jeg mener at de som ikke har gjort noe kriminelt må bli satset på først.

Uenige om straff

Sandberg mener at å sitte i fengsel under den rødgrønne regjeringen snart ikke lenger føles som straff eller isolasjon.
– Murene viskes gradvis vekk. Dette henger også sammen med den økte bruken av hjemmesoning og åpen soning, sier Sandberg.
Og legger til:
– Halden fengsel er bygget i tråd med regjeringens prinsipper om at kriminelle skal ha det tilnærmet likt innenfor som utenfor murene. Det er helt klart at standarden er svært god.
– Er ikke dette et billig politisk utspill fra Frp?
– Nei, det er en veldig alvorlig sak. Mange fengsler har i dag så dårlig standard at det går på sikkerheten løs. Dette er også svikt på folks rettsfølelse og den kriminelles følelse av straff, sier Sandberg.

 

Artikkeltags