Gå til sidens hovedinnhold

Panikk blant TV-piratene

Artikkelen er over 7 år gammel

TV-pirater som selger ulovlige TV-pakker i Fredrikstad stenger nå nettverk, fordi politiet skal etterforske anmeldelsen mot kommunens IT-avdeling.

– Vi må stenge tilgangen en stund, er beskjeden kjøpere av ulovlige TV-signaler fra ett av de såkalte Card sharing-nettverkene i Fredrikstad fikk tirsdag.

Nettverket som denne brukeren er en del av, har ingenting å gjøre med det påståtte misbruket som er hevdet sporet tilbake til Fredrikstad kommunes IT-avdeling, men flere tips som f-b.no har fått, dokumenterer at flere TV-pirater opererer i nettverk i Fredrikstad, og at noen av dem nå stenger kanal-tilgangen, av frykt for å bli tatt.

  • LES OGSÅ: Jakt på TV-pirater i kommunens IT-avdeling.

Anmeldt til politiet

Mandag skrev f-b.no at sikkerhetssjefen i Stop Nordic Content Protection har anmeldt Fredrikstad kommunes IT-avdeling til politiet.

– Da vi sjekket var 12 personer ulovlig pålogget Canal Digital og Viasat, via servere som står i Fredrikstad kommunens IT-avdeling, hevder sikkerhetssjefen.  Han arbeider for leverandører av TV-signaler for å spore opp og avdekke ulovlig deling og videresalg av abonnementer.

Stop Nordic Content Protection viser til en rekke dommer, både i form av bøter og fengselsstraffer, avsagt mot TV-piratenes ulovlige videresalg over hele Norge.

Regjeringen foreslo i mars i fjor å øke strafferammen for tv-pirater til tre års fengsel, ved særdeles skjerpende omstendigheter.

I dag er strafferammen for ulovlig tilgang til- og spredning av tv-sendinger gjennom såkalt «Card sharing», bøter eller fengsel inntil ett år.

Stenger nettverk

– Jeg ringte og sjekket om mitt abonnement hadde noe med nettverket i kommunen å gjøre, sier en bruker til f-b.no, etter at politiets søkelys er satt på et mulig slikt nettverk, med forbindelser til kommunens egen IT-avdeling.

Han forteller at han ville sjekke dette, for ikke å komme i politiets søkelys, i tilfelle den ulovlige kanal-pakken han selv har kjøpt stammet fra kommunens servere.

– Det gjorde den heldigvis ikke, sier brukeren, som opplyser at hovedmannen bak hans nettverk nå har gitt beskjed om at kanalene blir liggende nede en stund, i påvente av politiets etterforskning.

– Hvordan kom du i forbindelse med ditt pirat-nettverk?

– Jeg fant det ved å søke på internett. Mange av forumene der gir tips og råd for hvordan du lett kan skaffe deg et slikt abonnement, sier brukeren.

En tidel av kostanden

Card sharing er en teknisk løsning som gir uautorisert tilgang til kryptert betal-tv. Ved hjelp av en serverløsning og et legalt betal-tv-abonnement deles signalene med flere.

Sikkerhetssjefen i Stop Nordic Content Protection anslår at TV-piratene forlanger mellom 250 og 350 kroner i måneden for tjenesten.

Jeg  betaler 1.500 kroner i året

– Den ene av våre saker gjelder en person som hadde 600 kunder som betalte en slik månedspris, sier sikkerhetssjefen. – Den ulovlige virksomheten er svært omfattende, og dreier seg om store beløp, uten av det er mulig å tallfeste for mange penger TV-selskapene taper på dette i løpet av et år, sier han.

– Jeg betaler 1.500 kroner i året for et slikt abonnement. Da får jeg alle kanalene, sier en annen bruker til f-b.no.

TV-selskapene anslår at en full pakke med alle tilbudte kanaler i, ville ha kostet mellom 1.200 og 1.500 kroner i måneden i lovlig abonnement.

Siden piratene betaler 1.500 kroner i året, får de alle kanalene til en tidel av prisen.

Brukeren som betaler denne prisen er deltaker i et lite nettverk, en typisk måte å stjele TV-signaler på, der en kameratgjeng betaler ett abonnement, og deler på utgiftene – mot at alle får tilgang til hele pakken i det ene abonnementet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.