Gå til sidens hovedinnhold

Østfoldinger føler seg utrygge

Artikkelen er over 7 år gammel

Ingen i fylker i landet scorer svakere enn Østfold når det gjelder folks oppfattelse av trygghet i hverdagen.

Det kommer frem i en landsomfattende undersøkelse som er gjort av Sentio. Undersøkelsen viser at Østfold er det fylket i Norge hvor innbyggerne føler seg minst trygge.

Sentio Research har intervjuet 15.000 mennesker i hele landet i en periode på 12 måneder i 2013. De spurte fikk svaralternativene svært lite trygg, lite trygg, både òg, litt trygg og svært trygg. Svaralternativene får verdier fra 0 til 100, med hundre som topp for trygghet. Til slutt regnes det ut et gjennomsnitt for hvor trygge folk føler seg i de ulike fylkene.

Områdene folk har blitt spurt om er kriminalitet, håndtering av kriseberedskap og trygghet rundt behandling på sykehus dersom man blir alvorlig syk.

På alle områdene kommer Østfold dårlig ut.

LES OGSÅ: – Norges mest moderne operasjonssentral

Frykt for kriminalitet

Spesielt når det gjelder kriminalitet er det ingen andre fylker i landet hvor folk føler seg mer utrygge. Østfold scorer 66 poeng på dette emnet, noe som gir en bunnplassering sammen med hovedstaden.

– Når det gjelder kriminalitet så ser vi at de sentrale østlandsfylkene kommer dårlig ut. Både Akershus, Buskerud, Oslo og Østfold scorer dårlig når det gjelder dette emnet, sier Arve Østgård i Sentio Research til f-b.no.

LES OGSÅ: Presset for 200.000 kroner

Ikke utrygt

Fungerende krimsjef i Fredrikstad, Rune Albertsen, hadde ikke selv hørt om undersøkelsen da f-b.no kontaktet ham. Han benekter imidlertid at Fredrikstad er en utrygg by.

– Hvis vi ser på Fredrikstad, som jeg kjenner best til, så er det ingen grunn til å føle seg utrygg i denne byen. I forhold til størrelsen er det lite kriminalitet i Fredrikstad, sier han.

– Så hvorfor tror du folk føler seg utrygge?

– Det er et vanskelig spørsmål. Mange har kanskje en litt skjev oppfattelse av hvor mye kriminalitet det faktisk er i Fredrikstad, sier han.

Også stabsjef i Østfold politidistrikt, John Rune Lunder, mener at Østfold er et trygt fylke.

– Østfold politidistrikt er opptatt av at våre innbyggere skal føle seg trygge der de bor og etter vår mening er østfoldingene trygge der de bor. Politiets egen innbyggerundersøkelse fra 2012 viser at åtte av ti innbyggere i Østfold politidistrikt har tillit til oss. Enda flere, 88 prosent av innbyggerne i Østfold politidistrikt, opplever at politiet skaper trygghet for dem, sier Lunder.

Også han mener østfoldinger ikke bør føle seg utrygge.

– Slik vi ser det er det liten grunn til at østfoldingene skal føle seg utrygge eller spesielt utsatt for kriminalitet, sier han.

LES OGSÅ: Politiet tok ruset fører

Minst trygge i Norge

Også når det gjelder trygghet på sykehus og rundt kriseberedskap kommer Østfold dårlig ut.

– Undersøkelsen gir et godt speilbilde av hvor trygge innbyggerne føler seg, sier Østgård i Sentio.

Når det gjelder sykehustilbudet i fylket scorer fylket 63 poeng på en skala fra 0 til 100 på spørsmål om folk tror de vil få en forsvarlig behandling dersom de blir syke. Bare Sogn og Fjordane og Finnmark scorer lavere.

LES OGSÅ: Mener noen tente på huset

Østfoldinger føler seg også mer utrygge enn resten av landet når det gjelder oppfatningen av hvordan kommunen skal klare å oppatte store krisesituasjoner. Her scorer fylket 53 poeng – noe som er desidert svakest i undersøkelsen. Folk i Nord-Trøndelag føler seg mest trygge rundt kriseberedskap – med 66 poeng i undersøkelsen.

Når det gjelder gjennomsnittlig trygghet kommer dermed Østfold desidert dårligst ut i undersøkelsen. Fylket ender på et poengsnitt på 61 av 100 – noe som ifølge undersøkelsen er signifikant svakere enn resten av landet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.