Gå til sidens hovedinnhold

Østfold-rett må bli feil

Artikkelen er over 7 år gammel

Nordland har sin sprellende skrei, Trøndelagsfylkene flyter over av sodd, møringene vasser i bakalao, mens kjøtt og øyeepler suges ut av smalahovene i Hordaland.

FB mener:

Hva elsker og spiser østfoldingene så mye av at det fortjener å bli kalt vår fylkesrett?

Det ble verken kebab, pizza eller sushi, og takk for det. Men hadde det vært mer eller mindre feil at en av disse særdeles unorske rettene hadde blitt kåret til «Østfolds signalrett», enn den som ble det? Vi mistenker at det blir fortært betydelig mer av alle disse tre i Østfold, enn av vinneren: Flesk og duppe.

Intet ondt sagt om denne superenkle og relativt velsmakende tradisjonsretten, bestående av lettsaltet sideflesk, margarin, mel, melk, salt og pepper, gjerne servert med poteter og kålrotstappe. Men hvilken historisk og kulturell relevans har den til Østfold? Etter nitid leting etter svar på nettet, ser det ut til at Østfold-retten kunne vært hvilket-som-helst-fylke-retten. Flesk og duppe er utvilsom en av de mest tradisjonsrike matrettene i Norge, men ikke noen utpreget Østfold-rett. Og finnes egentlig den retten som bedre hadde fortjent tittelen «Østfolds signalrett»?

Lyst på Flest og duppe? Sjekk oppskriften her.

I fjor høst gikk det en debatt om noe beslektet; Finnes det en Østfold-identitet? Konklusjonen var at det gjør det ikke, og mange mente i tillegg at vi slett ikke trenger en felles fylkesidentitet. De eksisterende by- og bygdesamfunnene har identitet nok hver for seg, og Østfold fylke er en ren offentlig og politisk konstruksjon som får klare seg uten en homogen befolkning å representere, var omkvedet. Nå har denne splittede befolkningen likevel fått en felles fylkesrett.

Hadde man spurt folk andre steder i landet om hva som er typisk Østfold-mat, ville det ikke forundre oss om svaret ble pølse i vaffel. Og som Fredrikstad-folk flest vet; pølse i vaffel er IKKE Østfold-mat. Den perverterte kombinasjonen av søt dessert, svinetarm og salt kjøttfett, må mossingene ta ansvar for. Eller rakstingene, som visstnok også har et visst eierskapsforhold til rariteten.

Når det først skulle kåres noe så konstruert som en Østfold-rett, mener vi valget heller burde falt på en av de to rettene som havnet på plassene bak flesk og duppe. Både Hvaler-reker og fiskesuppe klinger mer av Østfoldsk skjærgård og saltvann enn den trauste og fargeløse bygderetten som vant.

Rekk opp hånda den som skal spise flesk og duppe i kveld!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.