Gå til sidens hovedinnhold

Organiserer Jihad-reiser

Artikkelen er over 7 år gammel

Informasjon Fredriksstad Blad sitter med, tilsier at reisevirksomheten blant unge og radikale muslimer i Fredrikstad til Syria foregår i organiserte former.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere informasjonen FB besitter og som konkret er knyttet til Fredrikstad, men bekrefter på generelt grunnlag at de kjenner til praksisen:

Problem i Østfold

– Generelt kan jeg si at det finnes personer som er «behjelpelige» med både utreise, penger og praktisk tilrettelegging, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Fredriksstad Blad.
Han utdyper:
– Det ekstremistiske miljøet i Norge består jo av personer med ulike roller, der noen er ideologer og pådrivere og opptatt av at andre skal reise. Andre igjen er de som er lett påvirkelige og som faktisk reiser. Og jeg kan si såpass at det finnes utfordringer i forhold til dette som er knyttet til Østfold.

Les også: Flere unge radikaliseres

Også individualister

Bernsen understreker at det er like viktig å ha fokuset på begge disse gruppene.
– Det forebyggende arbeidet må favne bredt, sier han.
På direkte spørsmål svarer han at det også er personer som reiser til Syria uten andres hjelp.
– Vi ser faktisk begge deler, sier Bernsen.
Den 22 år gamle norsk-pakistaneren fra Fredrikstad som ble pågrepet på Gardermoen forrige fredag med en skuddskade i benet, er fortsatt siktet for å ha deltatt i terrordrap og andre voldelige handlinger i Syria – men han er nå formelt løslatt av politiet (se faktaramme).

Les også: Vokter ekstremistene

Blir ikke fengslet

Han ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste ved ankomst på den norske flyplassen – og var såpass skadet at han måtte ha behandling på sykehus.
Politiets sikkerhetstjeneste har senere bekreftet at de ikke anser det som aktuelt å begjære noen fengsling av 22-åringen.
PST mener at han vært aktivt medlem i to terroristorganisasjoner:
Jabath al Nusra og ISIL. Begge står på FNs liste over terroristorganisasjoner.
Fredriksstad Blad kjenner til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til enhver tid har i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn – bare i Fredrikstad.

Drap og grov vold

22-åringen er konkret siktet for drap og grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker, og andre personer eller grupper som betegnes som vantro.
Norske myndigheter har hittil aldri siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger som har funnet sted i Syria.
Han har ikke noe kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST. I fjor høst var han ikke regnet blant de farligste ekstremistene i Norge.

Les også: – Siktelsen kan ha en preventiv effekt
 

Kommentarer til denne saken